Održana kanadska premijera dokumentarnog filma „Operacija Vlašić”

U subutu 18. 06. 2022. u Hamiltonu je održana kanadska promocija dokumentarnog filma „Operacija Vlašić”, autora Enesa Hotića.

Govereći o značaju filma za kulturu sjećanja, promotor dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je između ostalog rekao:

“Kultura sjećanja podrazumjeva kontinuiranu borbu za istinu i pravdu upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka.

Kultura sjećanja podrazumjeva takođe i borbu protiv negatora genocida, negatora historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, borba protiv veličanja presuđenih ratnih zločinaca, borba protiv kontinuiranih pokušaja izjednačavanja žrtve i zločinca.

Međutim ono što se najmanje zna, a takođe je dio kulture sjećanja je i edukacija o značajnim, historijskim pobjedama Armije Bosne i Hercegovine, pobjedama koje se izučavaju na renomiranim svjetskim univerzitetima. Jedna od takvih bitaka je i operacija Vlašić koja se već izučava na nekim univerzitetima u svijetu”, rekao je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

Ramić je dalje nastavio: Teška vremena rađaju heroje. Kada cijela jedna populacija zauzima status posmatrača, žrtve su bez saveznika, i tada nam je obaveza govoriti o herojima. Mi smo narod koji vrlo stidljivo priča o svojim herojima i njihovu vitešku borbu rijetko kad prepričava uživo, kroz knjigu, kroz film, kroz pjesmu.

Mi želimo da mijenjamo tu sliku. Želimo da o našim herojima govorimo i da oni postanu matrica našeg ponašanja i našeg odgojnog koncepta.

Do nas je hoćemo li imati institucionalnu, multidimenzionalnu kulturu sjećanja.

Do nas je hoćemo li našu djecu učiti o pobjedama Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Do nas je da li će naša djeca živjeti u svijetu bez agresija i genocida”.

Na kraju je Ramić pozvao prisutne da se registruju za izbore u Bosni i hercegovini riječima:

“Poštovani Bosanci i Hercegovci ma gdje bili,

Naša jedina domovina nas zove. Bosna i Hercegovina nas treba. Treba nas sada najviše jer je stalno negiraju, ponižavaju, napadaju.To možemo promjeniti tako što se registrujemo za predstojeće opće izbore i glasanjem za probosanske stranke.

U ovom trenutku svi mi koji volimo našu Bosnu i Hercegovinu možemo uraditi mnogo uz tako malo truda i potrošenog vremena. Najznačajniji doprinos koji svaki pojedinac može dati za svoju domovinu ma gdje bio jeste da samo iskoristi svoju bitnu građansku dužnost i registruje se i glasa za opće izbore.

Zato dragi Bosanci i Hercegovci širom svijeta registrujmo se sa izbore, iskoristimo našu građansku dužnost i pomognimo da nam domovina bude bolja, sigurnija, snažnija, efikasnija. Neka naš jedinstven, snažan odgovor negatorima naše države bude registracija za izbore kao jedinstven glas za Bosnu i Hercegovinu. Jer u pitanju je budućnost Bosne i Hercegovine.

Budućnost koju mi moramo kreirati. Zato moramo zajednički masovno odgovoriti ovoj važnoj misiji, registraciji. Mi smo se registrovali, registrujte se i vi.

Promocija je završena razgovorom sa autorom filma Enesom Hotićem koju se putem zoom platforme javio iz Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.