Veoma jasne, direktne i konkretne poruke su stigle iz Kanade: “Pasivnost Tužilaštva BiH može uzrokovati nastavak negiranja genocida”

Navršila se godina dana od kada je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH, čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podjseća kako je je pozdravio odluku bivšeg Visokog predstavnika u BiH te da je podnio Tužilaštvu BiH više krivivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici. Godinu dana od stupanja na snagu Zakona, ističu, nema niti jedne podignute optužnice.

Prijave IGK-a:

– 31. 08. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

– 15. 10. 2021. IGK je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bh. entiteta RS zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH.

– 10. 11. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

– 13. 12. 2021. IGK je zajedno sa udruženjem ‘Žene žrtve rata’ podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH.

– 05. 05. 2022 IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije bh. entiteta RS Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

“Godinu dana od stupanja na snagu Zakona nema niti jedne podignute optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovjećnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama. Smatramo to nedopustivim, nehumanim, anticivilizacijskim.

Indolentan odnos Tužilaštva BiH prema krivičnim prijavama za genocid ruši ugled pravosudnog državnog sistema i ne ide u prilog boljoj budućnosti države BiH. U povodu godišnjice Inzkovog zakona pozivamo Tužaštvo BiH da navedene i druge prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice”, apeluju iz IGK-a.

Ističu, da iako se negiranje genocida u Srebrenici značajno smanjilo u prvoj godini od početka zakonske zabrane umanjivanja i negiranja ratnih zločina, “žele još jednom upozoriti pravosuđe BiH, druge nadležne institucije, Kanadu i međunarodnu zajednicu da je u toku organizovana, sistematska zaštita zločinaca i negatora zločina”.

“IGK nastavlja svoju misiju u borbi za istinu i pravdu, u borbi protiv organizirane sabotaže progona ratnih zločinaca i negatora zločina.

Kontinuirano ćemo alarmirati javnost o negatorima genocida i odnosu pravosudnih organa prema njima”, poručuju iz IGK-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.