IGK zatražio od generalnog sekretara UN-a i premijera Kanade da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zatražio od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i premijera Kanade Justina Trudeau da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.

“Imajući u vidu da je Rusija isključena iz Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i sloboda u Ukrajin, IGK je u posebnom pismu zatražio od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i Premijera Kanade Justina Trudeau da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Država koja vrši bezstidnu agresiju na drugu državu, Ukrajinu, država koja ubija djecu, siluje žene i sramno ruši civilne objekte, država kojoj se sudi na Međunarodnom sudu pravde, država koja prijeti drugim državama, a posebno BiH, koja je tragično iskusila agresiju i genocid, ne može biti od koristi za implementaciju mira u BiH”, ističu iz IGK

Dodaju da kontinuirana ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, kontinuirano negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH je izuzetno opasno sa mogućim strašnim posljedicama ne samo za BiH, već i za čitav svijet.

“Imajući to u vidu IGK je zatražio suspendovanje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH. Kontinuitet ruskog nasrtaja na instituciju Visokog predstavnika za BiH, pa samim tim i na državu BiH mora biti zaustavljen.

Istovremeno IGK je pozvao sve članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da se javno oglase i bezrezervno podrže dugo očekivanu i dugo traženu odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je upotrebom bonskih ovlaštenja suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta RS, koji je bio direktan napad na ustavni poredak i poredak vladavine prava.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira mora mnogo više uraditi da se konačno delegitimiraju političke snage u i van BIH koje je konstantno negiraju kako državu BiH, tako i presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici”, zaključuju iz IGK.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.