Poruka iz Kanade koja “otvara oči” javnosti, ovo je velika bruka i sramota: Ambasador BiH u Rusiji prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi

“Vrijeme je za akciju jer su ambasade BiH u kojima su Dodikovi ambasadori postale legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde”, navode danas iz Instutita za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Naime, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je velikoj vojnoj paradi u Moskvi, kojom Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Biti prisutan na paradi kojom Rusija obilježava Dan pobjede u uslovima kada vrši agresiju na Ukrajinu i u uslovima kada podržava secesionističke, antibosansku i anticivilizacijsku politiku Milorada Dodika i njegovog establišmenta je dovoljan argument da nadležni državni organi BiH preduzmu mjere protiv amabasadora.

Ne predstavlja državu BiH

To, već predstavlja antibosansku, secesionističku politiku Milorada Dodika”, navode iz IGK.

Dodaju kako “BiH ostaje sve više nemoćna pred nasrtajima bijesnih i nezasitih separatista koji djeluju širom svijeta i koji su sve više jači”.

“Milorad Dodik zavladava u bitnim diplomatskim svjetskim destinacijama, aktivira svoje lobiste, podređuje svoje ambasadore svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u BiH, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuđene ratne zločince.

Ambasade BiH u kojima su Dodikovi ambasadori postale su legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde.

U njima se antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. juli, državne simbole tretiraju kao krpe, rade i pričaju protiv BiH i direktno djeluju protiv bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog diplomatije država opstaje ili propada.

Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina.

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u najbitnijim svjetskim centrima.

Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu od rušilačkih kvazidiplomata. Zahvaljujući Miliradu Dodiku rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja tako nije državna diplomatija, već antidržavna, entitetska.
Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.

To direktno slabi i ponižava ugled BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti.

Bosna i Hercegovina treba diplomate koji će se boriti za državu”, ističu iz IGK te zaključuju:

“U tom smislu pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.