Institut za istraživanje genocida Kanada dobio odgovor iz ureda premijera Kanade Justina Trudeau na pismo u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz ureda premijera Kanade Justina Trudeau na pismo od 17. augusta u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade Kanade u Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, predvođena IGK, ponovo je zatražila otvaranje ambasade Kanade u BiH.

U pismo je, između ostalog, navedeno:

“U trenutnim geopolitičkim uslovima posebno je važno ponovo otvoriti kanadsku ambasadu u BiH. Trideset godina nakon agresije i genocida, BiH je suočena sa napadima na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko-pravni subjektivitet.

Napadi su posebno eskalirali kako od strane susjednih država, tako i od pojedinih državnih subjekata međunarodne zajednice poslije ruske agresije na Ukrajinu.

Poricanje genocida u Srebrenici, negiranje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu, slavljenje presuđenih ratnih zločinaca je dostiglo kritičnu tačku koja prijeti da izjednači žrtve i zločince, što bi bilo pogubno za budućnost BiH.

Sve se to odvija u uslovima opasnog pojačanog uticaja Rusije na Balkan, posebno na BiH.

Mnogi u BiH i Kanadi se plaše da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i ugrozila evropsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

Imajući to u vidu, Kanada treba ponovno razmotriti otvaranje ambasade u BiH.

Bh. zajednica u Kanadi, probosanske državne snage, ali i mnogi istaknuti Kanađani smatraju da bi to značilo mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bh. društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje”, navodi se u pismu.

U odgovoru iz kancelarije premijera Kanade se, između ostalog, navodi:

“Hvala vam za pismo u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade Kanade u BiH. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje.

Kancelarija premijera Kanade je vaše pismo poslala direktno Mélanie Joly, ministrici vanjskih poslova, radi informasanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma”, navodi se u pismu, uz naglasak da su ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH podržali i članovi Kanadskog parlamenta Rob Oliphant i Matthew Green.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.