Evo šta su Bosanci i Hercegovci u Kanadi učinili za BiH i njene građane!

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ove godine slavi 12 godina postojanja.

Inače, ovaj Institut se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, kontinuirano i blagovremeno reagira na sve pokušaje negiranja pravosnažnim presudama dokazane istine, ali i realizira naučnoistraživačke i edukativne projekte posvećene razvoju i očuvanju kulture sjećanja.

Hronološki gledano, vrijedna ekipa Bosanaca i Hercegovaca angažovanih na projektu osnaživanja bosanskohercegovačke državnosti i njenog imidža, konstantno poziva Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije da ispitaju odgovornost kanadskog generala Lewisa MacKenzia za vrijeme njegove misije u BiH.

Pri tome, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, a poslije intenzivnog lobiranja kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije Rezolucije o genocidu u BiH.

Kako navode iz IGK, u parlamentarnoj proceduri je Zakon o genocidu u BiH i Kanada će biti jedina zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida u BiH, a koji žive u Kanadi, regulisati sopstvenim državnim zakonom.

Borba protiv negiranja genocida

Osim toga, pokrenut je i multidimenzionalni naučno-istračivački projekat borbe protiv negatora genocida.

Podržana je inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, organizirana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu.

Genocid u BiH prezentiran je Kanađanima i kanadskim univerzitetima, a učestvovali su u projektu izgradnje spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru.

– Inicirali smo i projekte kojim je Kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi. Mnogo je projekata iza nas, za čije pominjanje bi nam trebalo mnogo više prostora, navode iz ovog Instituta.

IGK je do sada ostvario saradnju sa brojnim značajnim ustanovama i institucijama u cijelom svijetu, koje se bave istraživanjem holokausta i genocida.

– Kanadska vlada je skoro uvijek odgovarala na naša pisma u kojima se tražio veći utjecaj Kanade na zaštitu bh. državnih interesa, posebno na zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta od raznih antibosanskih politika, ističu iz IGK.

Na diplomatskom planu, realizovali su sljedeće:

– bosanski jezik je priznat u Kanadi,

– narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima,

– kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH.

Bh. građani okupljeni oko Instituta su uputili peticiju Parlamentu da se krivično sankcionišu negatori genocida u Srebrenici, zabrani negiranje genocida na društvenim mrežama i stopira dodjela ordena negatoru genocida u Srebrenici od strane predsjednika Njemačke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.