Anticivilizacijski čin, Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na reakciju: “Zabranite navedeni skup u Prijedoru”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osudio je u saopćenju za javnost namjeru članova Omladinske organizacije “Princip” da na skupu koji planiraju organizirati 31. maja proslave rođendane premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

IGK ističe da se radi o očitoj provakaciji, jer se toga dana obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

-Da bi se počinio genocid u Prijedoru, koga je nauka dokazala, potrebni su bili antagonizmi i mržnja, koje članovi Omladinske organizacije ‘Princip’ pokazuju 30 godina poslije koje su samoproglašene vlasti Republike Srpske u Prijedoru 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, kao i da pri izlasku iz kuća stave bijelu traku na desnu ruku.

Taj krajnje ponižavajući čin su potvrdili članovi evropske posmatračke misije, koji su augusta 1992. u okolini Prijedora primijetili bijele zastave na bošnjačkim i hrvatskim kućama, kako bi se mogle razlikovati od srpskih – napominju iz IGK-a.

Suprotno civiliziranom svijetu

Upozoravaju da najava javnih obilježavanja rođendana na dan kada čitav svijet u cilivilizacijskoj kampanji Bijelih traka odaje počast prijedorskim žrtvama jasan je dokaz, kako navode, kontinuiteta fašističke ideje koja se ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida.

-Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata te pružile ruku pomirenja i pokajanja – navodi IGK i poziva Policijsku upravu Prijedor da zabrani navedeni skup jer vrijeđa žrtve i još više narušava i onako narušene etničke odnose u Prijedoru.

Također, pozivaju političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne subjekte svjesne istine i pravde, i sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije i zajednice da se suprostave “dehumanizirajućim obilježavanjima navedenih rođendana na dan prijedorske patnje”.

-Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja Omladinske organizacije ‘Princip’, tražeći od gradonačelnika Prijedora i gradske vlasti da odustanu od ovog anticivilizacijskog čina.

Tražimo od nadležnih državnih organa, posebno pravosudnih, od visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, da brzom akcijom spriječe ponižavanje prijedorskih žrtava – navodi IGK u soapćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.