Institut za istraživanje genocida Kanada: “175 zemalja uvrstilo je BiH u svoju porodicu, čestitamo svim građanima historijski datum kada je država BiH postala članica UN”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom trideset godina članstva BiH u UN.

– Svim građanima BiH ma gdje bili čestitamo 22. maj 1992. godine, historijski datum kada je država BiH postala članica UN.

Ovaj događaj je izuzetno značajan, jer je 175 zemalja uvrstilo u svoju porodicu i izvršilo internacionalno priznanje BiH i to pod nazivom Republika BiH. To priznanje je bilo bez ikakvih entiteta.

BiH je primljena u UN u granicama koje je imala, koje su AVNOJ-evske granice. Ovo je jedan od najznačajnih datuma u novoj historiji BiH kome se ne pridaje adekvatna pažnja i značaj, jer tada je ona dobila grunt u međunarodno-pravnim odnosima.

To je dan kada su građani dobili priliku da kroz međunarodno priznatu državu afirmišu i oblikuju svoju državnu svijest.

Zato 22. maj 1992. godine treba ugraditi u obrazovne ustanove i svijest naše djece s porukom da BiH nije država s kojom se može manipulisati već je to vječna državna, historijska i teritorijalna kategorija – ističu iz IGK-a.

Državna tradicija

Moramo naučiti da držimo državnu tradiciju BiH u matici i dijaspori, jer nama drugi govore i kroje šta je BiH.

Moramo razvijati svjesnost o državi BiH, jer veliko nacionalistički antibosanski projekti sa istoka i zapada danas još više rade na rušenju države BiH putem implementacije zaborava historijske tradicije države BiH.

IGK koristi priliku da trideset godina poslije prijema BiH u UN upozori i informiše javnost da je u toku združeni politički, diplomatski i pravni pokušaj eliminacije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH.

Potpomognuti iz ruskih, mađarskih, srpskih i hrvatskih centara političke, diplomatske i medijske moći neprijatelji BiH krenuli su u direktnu destabilizaciju BiH i u relativizaciju i poništavanje pravno dokazanih i presuđenih zlodjela.

IGK skreće pažnju da su paralelno sa agresijom na Ukrajinu pokrenute aktivnosti plaćenih koalicija i grupa koje se napajaju veliko-nacionalističkom ideologijom bh-susjeda i krajnje desnom i mračnom zavjereničkom ideologojom s dark-weba.

Zadatak im je da iskoriste bh diplomatsku mrežu preko “trojanaca” koji su ubačeni uz pomoć političkih predstavnika koji ne kriju da žele podjelu BiH ili bar jednostranu secesiju.

U ključnim državama zapadnog svijeta oni negiraju sudske presude, presudjene činjenice o zločinima, agresiji i genocidu, veličaju presuđene ratne zločine, distribuiraju njihove intervjue i izjave i poduzimaju radnje (koje su u domenu krivičnog gonjenja) prema bh zajednicama i institutima koji istrajavaju na pravu, pravdi i moralu.

Naglašavamo da su pomenute plaćene koalicije najaktivnije i najdrskije u zemljama gdje su u bh dkp mreži imenovane i postavljene notorne antidržavne diplomate koje BiH ne priznaju kao svoju domovinu, kazali su iz IGK-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.