Ambasador Italije Marco Di Ruzza u posjeti kompaniji Klas

Italijanski ambasador Marco Di Ruzza obišao je kompaniju Klas i njene proizvodne pogone u sklopu obilježavanja i komemoracije poginulom italijanu Sergiu Lani koji je izgubio život nakon povratka sa uručivanja donacije Klasu.

Pored ambasadora, Klasovi počasni gosti su bili i roditelji Segia, kao i Giancarlo Rovatti koji je donirao i dovezao opremu za proizvodnju hljeba za vrijeme agresije na BiH.

„Priča o Sergiu Lani, koji je tragično izgubio život zajedno sa druga dva volontera Fabiom Morenijem i Guidom Pulettijem 29. maja 1993. godine u Bosni i Hercegovini, u Gornjem Vakufu dok su prevozili humanitarnu pomoć, i društveni angažman Giancarla Rovattija prema ovoj zemlji, izvanredni su primjeri pokreta solidarnosti koji je nastao u Italiji, tokom ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, sa ciljem pomoći stanovništvu žrtvama sukoba.

Oni su simbol prijateljstva između naše dvije zemlje koje odlikuju iskrena osjećanja i konkretan sadržaj. Kompanija Klas rado čuva uspomenu na ovu pomoć, koja je i danas sastavni dio njene opreme i proizvodnih linija.

Zaista je bilo emotivno prisjetiti se Sergija zajedno sa njegovim roditeljima i u prisustvu gospodina Rovattija u posjeti Klasu i izražavam duboku zahvalnost direktoru Avdagiću na ovoj hvale vrijednoj inicijativi“ – istakao je italijanski ambasador Marco Di Ruzza.

Direktor kompanije Klas, Madžid Avdagić ovom prilikom iskazao je zahvalnost na svemu što je Italija u periodu 1992.-1995. godine uradila za ovu domaću kompaniju, a posebno je istakao kako sjećanje na izgubljene mlade živote nikad neće biti zaboravljeno.

Gosti iz Italije imali su priliku upoznati Klasovu historiju kroz 120 godina postojanja ali i degustirati ukusna Klasova peciva i tradicionalne bosanske kolače.

„Svaku novu generaciju kompanije Klas upoznamo sa ovom izuzetno važnom pričom koja je vezana za donaciju iz Italije i našu opremu za hljeb.

Giancarlo Rovatti je tokom rata jako puno pomogao našoj pekari, ne samo u opremi već i u brašnu i drugim humanitarnim potrepštinama u tom periodu.

Dok je kompanije Klas, postojat će i sjećanje na ove divne ljude koji su rizikovali svoje živote kako bi pomogli građanima Bosne i Hercegovine. Neizmjerno im hvala na tome“ – naveo je Avdagić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.