Ambasador Sven Alkalaj: Vučić sjedi na dvije ili tri stolice. Treća je kineska, ali ona u ovoj konstalaciji snaga nije važna

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije izazvala je pometnju u domaćoj javnosti ustvrdivši kako se oružje, koje zapad šalje Ukrajini, švercuje na Balkan, tačnije u BiH, Albaniju i Kosovo.

Ministarstvo sigurnosti BiH je demantovalo ove navode, a ambasaador BiH u UN-u Sven Alkalaj tvrdi kako je sve, zapravo dio ruske propagande.

– Rusija traži, odnosno njihovi glasnogovornici pokušavaju da fokus ne bude toliko na Ukrajini i gubicima ruske vojske i dešavanjima na ratištu nego na drugim dijelovima, a znamo da zbog “igrača” koji podržavaju Putina na našim prostorima vrlo je lako iznijeti tu tezu. Na RT-u možete vidjeti još sličnih tema.

Prema tome, mislim da je to samo prazni balon koji je pušten da nas stavi u fokus i malo skrene pažnju sa drugih stvari. Ono što je bitno da kažem je da se to oružje odmah povezuje sa muslimanima ovdje i terorizmom, i to su ti baloni koji se ciljaju od ruske propagande, kazao je Alkalaj.

Komentarisao je i mogućnost da Rusija u novembru uloži veto na odluku o produženju mandata EUFOR-a u BiH. Istakao je kako sada postoje nova pravila u UN-u u vezi sa ulaganjem veta.

– Zemlja koja je uložila veto ide pred sve zemlje članice Generalne skupštine, pred njih 193, i ona mora da obrazloži vrlo “debelo” zašto je uložila veto. Takva sjednica se održava 10 dana nakon stavljanja veta. To je veća odgovornost da se taj veto ne koristi kao dobar dan. To je jedna novina koja je dobrodošla, pojasnio je Alkalaj.

Njemački kancelar Olaf Scholz dolazi u Beograd i Prištinu, te kako Alkalaj objašnjava, Beograd je veći problem koji se mora riješiti, odnosno Srbija se mora izjasniti da li će Rusiji uvesti sankcije.

– Vučić sjedi na dvije ili tri stolice. Treća je kineska, ali ona u ovoj konstalaciji snaga nije važna. Ona je više ekonomska. Važna je odluka da li je Srbija sa RU ili nije, naveo je Alkalaj za N1.

Goivoreći o inicijativi Otvoreni Balkan istakao je da je to zamka, te imaginarna i politička stvar bez konkretnih rezultata.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.