Današnji dan s razlogom izabran: Sven Alkalaj na čelu Diplomatskog kluba IGES-a

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) povodom 22. maja, dana kada je Republika Bosna i Hercegovina 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija, osnovao je Diplomatski klub na čijem čelu će biti bivši ministar inostranih poslova BiH i trenutni ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama dr. Sven Alkalaj.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine u New Yorku, zaviorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana.

“Ekselencije, dame i gospodo mi smo se skupili danas ovdje zbog podizanja zastava tri nove države članice Ujedinjenih nacija: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije,” izjavio je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Boutros Boutros Ghali.

Delegacije zemalja novih članica su predvodili ministar inostranih poslova Republike Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prve zemlje koje su priznale Bosnu i Hercegovinu bile su Bugarska 31. januara, Turska 06. februara i Španija 12. marta 1992. godine.

Nakon što su početkom aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznale Sjedinjene Američke Države, zemlje članice tadašnje Evropske zajednice, kao i mnoge druge zemlje Evrope i svijeta, prijem u Ujedinjene nacije bio je pečat državotvornosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Prvi članovi Diplomatakog kluba, koji su ujedno i članovi IGES-a, pored gospodina Alkalaja su bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić, u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadunić, u Maleziji Ensar Eminović, kao i bivši konzul u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Kajević i bivši diplomata u Washingtonu Esmir Ganić.
Klubu će moći pristupati i novi članovi koji imaju iskustvo rada u diplomatiji, u skladu sa internim pravilima Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost – navodi se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.