Analiza glavnog meteorologa HRT-a Zorana Vakule: “Gotovo je sigurno da će povremeno biti hladnijih dana…”

Glavni meteoroog HRT-a Zoran Vakula objavio je preliminarnu sažetu analizu srednje temperature zraka i ukupne količine oborine septembra i prvih 9 mjeseci 2021. godine, kao i najnoviju dugoročnu prognozu temperature sljedećih mjeseci..

Prema mjesečnoj prognozi, i u oktobru je – kao što je bilo i u septembru – mala vjerovatnoća dugotrajnijeg razdoblja hladnijeg od prosjeka, ali će gotovo sigurno povremeno biti hladnijih dana. No, vjerojatno nedovoljnih da bi srednja oktobarska temperatura zraka bila niža od prosječne.

Najnovije pak još dugoročnije prognoze u mnogim su krajevima, osobito kontinentalnim, smanjile i intenzitet i vjerovatnost dosadašnjih prognoza pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje temperature zraka – i sezonske i većine mjeseci do proljeća.

I to posebno za novembar, za koji se čak pojavila zamjetnija vjerovatnost da će u mnogim krajevima biti malo hladniji od višegodišnjeg srednjaka. A takva se prognoza prilično rijetko i pojavljuje i ostvaruje. No, to ne znači da ovaj put neće. Dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov i područje na kojem ima mjesta za napredak…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.