Anthony Blinken i Josep Borell saglasni: “Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog rastuće retorike podjela u BiH. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije”

Globus Posljednje Vijesti

Evropska unija i State Department saglasni su da ojačaju zajedničko djelovanje na Zapadnom Balkanu, podržavajući evropski put regije, poručeno je u zajedničkoj izjavi Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i državnog sekretara SAD Antony Blinkena objavljenoj danas, a nakon sastanka održanog u Washingtonu prošle sedmice.

Izrazili su i zabrinutost zbog situacije u BiH te pozvali političare na konstruktivan dijalog.

Visoki zvaničnici EU i SAD su naglasili “čvrstu podršku” teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkom radu na promoviranju izborne i ustavne reforme, te održavanju funkcionalnosti državnih institucija.”

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog rastuće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake,” navodi se u zajedničkoj izjavi.

Borrell i Blinken dalje izražavaju punu podršku procesu proširenja EU, ističući kako je pristupanje regije EU prioritet za cijeli Zapadni Balkan te kako će integracija povećati stabilnost i pridonijeti prosperitetu naroda u regiji.

Visoki zvaničnici EU i SAD su također izrazili podršku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te naglasili važnost dijaloga za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Pozvali su crnogorske vlasti da rade na reformamam koje će zemlju približiti Evropskoj uniji – prenio je N1.

Leave your vote