Na poziv američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena: Bosna i Hercegovina se priključuje inicijativi protiv prisilnih deportacija u Ukrajini

“Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama”, poručila je Turković.

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije,

a na poziv Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Objavila je ovo danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju.

Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika,

a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama”, navela je Turković.

Dodaje da se procjenjuje da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila.

“Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava,

a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama”, poručila je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.