Azra koja je dobila presudu u Strasbourgu: “Zar nije cijelom svijetu jasno da ova trojica nacionalista to rade samo da bi ostali na vlasti”

Posljednje Vijesti

Azra Zornić, građanka Bosne i Hercegovine za koju je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je diskriminisana u izbornom procesu zato što se ne izjašnjava kao pripadnica jednog od tri konstitutivna naroda, oglasila se obraćajući se Matthewu Palmeru, izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

U pismu Palmeru kaže kako su pravi nosioci konstitutivnosti građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku, nacionalnu, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, aludirajući pritom na njegovu izjavu da će se insistirati samo na brisanje etničke odrednice u izboru članova Predsjedništva.

“Svi smo mi građani ove zemlje. Zašto davati ekskluzivna prava bilo kome u ovoj zemlji? Uklanjanje etničkih prefiksa i izborni inžinjering kako bi se političarima osigurali birači koje oni žele, nije demokratija.

Zar nije već cijelom svijetu jasno da ova trojica nacionalista to rade samo da bi ostali na vlasti, da bi dalje pljačkali i zaduživali se u ime ove države i zarad lične koristi?

Ako vjerujete da će SAD i EU zadržati kredibilitet među građanima BiH, nakon izdaje našeg dostojanstva, zaboravite. Nikakve floskule nas ne mogu zaslijepiti toliko da prihvatimo čin saradnje sa političkom klasom koja je nanijela štetu našoj zemlji i budućnosti”, navela je, dodajući:

“Uklanjanje etničkih prefiksa i izborni inžinjering kako bi se političarima osigurali birači koje oni žele, nije demokratija.

Zar nije već cijelom svijetu jasno da ova trojica nacionalista to rade samo da bi ostali na vlasti, da bi dalje pljačkali i zaduživali se u ime ove države i zarad lične koristi?

Ako vjerujete da će SAD i EU zadržati kredibilitet među građanima BiH, nakon izdaje našeg dostojanstva, zaboravite. Nikakve floskule nas ne mogu zaslijepiti toliko da prihvatimo čin saradnje sa političkom klasom koja je nanijela štetu našoj zemlji i budućnosti.”

Azra Zornić je tužila državu jer se prema Ustavu BiH nije mogla kandidovati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH pošto se ne izjašnjava kao pripadnica konstitutivnih naroda u BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 2014. godine utvrdio je da su prekršena ljudska prava Azre Zornić.

“U presudi Sejdić i Finci, Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“.

Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi.

Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje.

S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine”, zaključuje.

Leave your vote