in ,

Benjamina Karić uoči presude Mladiću direktno i bez zadrške: “Da bude pravda, pa makar i svijet propao”

Benjamina Karić se obratila u sarajevskoj Vijećnici, mjestu koje predstavlja potvrdu dostojanstva i nesalomljivog duha Sarajeva i BiH, kako je kazala

Uoči izricanja presude Ratku Mladiću Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, poručila je direktno i bez imalo zadrške: “da bude pravda, pa makar i svijet propao”, citirajući staru latinsku izreku.

“Svima nam stoji knedla u grlu. Obaveza je i čas pozdraviti preživjele žrtve i udruženja žrtava. Nakon Auschwitza, Treblinke, Jasenovca, žutih traka, svijet je rekao ‘nikad više’. Nažalost, pola stoljeća poslije na skoro svakom pedlju izvršeni su najteži ratni zločini od 1992. do 1995. godine, uključujući genocid”, navela je Karić.

Karić se obratila u sarajevskoj Vijećnici, mjestu koje predstavlja potvrdu dostojanstva i nesalomljivog duha Sarajeva i BiH, kako je kazala.

“Okupili smo se da iskažemo pijetet prema žrtvama. Trebamo ukazati na važnost presuda međunarodnih sudova i činjenica koje su utvrđene”, rekla je Karić.

Ona je ponovila riječi Madeline Albright po osnivanju Haškog Tribunala, da će ovo biti sud bez pobjednika, i da će jedini pobjednik će biti istina.

Karić je podsjetila na važnost rada Tribunala i Mehanizma, te navela da je Grad Sarajevo imao pravo i obavezu da pokrene inicijativu da rad tribunala, transkripti i ostala građa budu dostupni javnosti.

“Sudske odluke se ne prejudiciraju. Sačekat ćemo dispozitiv presude. Možda je najbolji način – molitvom za pravdu i mir, čije vrijednosti najbolje opisuju riječi prvog predsjenita tribunala – pravda je neophodan dio uspostavljanja nacionalnog pomirenja”, navela je Karić.

“Neka bude pravda, makar i svijet propao”, zaključila je Karić.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici okupile su se u Potočarima, gdje čekaju izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

Pogledajte snimak incidenta: Muškarac ošamario predsjednika Francuske Emmanuela Macrona