Bh. novinar Erol Avdović nedvosmisleno poručuje iz New Yorka: “Vučić kao i Dodik vuče za nos međunarodnu zajednicu kad god stigne”

Erol Avdović, novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, komentirao je u emisiji Federalne televizije rusku agresiju na Ukrajinu i posljedice iste. Rusija je prije par dana Nizozemskoj obustavila isporuku prirodnog plina.

Europska unija uvela je embargo na rusku naftu, a Avdović smatra da će trpjeti svi.

“To je dizajnirano tako da trpi Rusija, ali Rusija je u poziciji da doživi i izvjesni suficit kada je riječ o izvozu upravo zbog ove cijene od 120 dolara po barelu i puno će teže biti kada dođe zima i vrijeme za sedmi paket sankcija koji će vjerovatno uključivati plin.

Važno je da ova komponenta, šesti paket sankcija, ima izrazitu političku poruku. Rusija ima preko 5.000 sankcija i Rusija je izgubila preko 600 milijardi dolara”, rekao je Avdović.

Istakao je da i Europa trpi.

“Mi to već vidimo jer to osjećamo po cijenama, sve je skuplje”, smatra Avdović.

Osvrnuo se i na navode iz Mađarske o neuvođenju embarga na rusku naftu.

“Vitor Orban nastavlja da bude king-maker, onaj koji ima kraljevske poteze u rukama i može da u svakom trenutku ucijeniti veću zajednicu i uspijeva mu to, što zbog populističke politike. Njegove izjave govore o tome da ima zlatni ključić za EU. Pitanje je dokle će mu to tolerisati”, smatra Avdović.

Njegovo mišljenje je da sankcije rade i da je učinak sve veći. Podsjetio je da je Joe Biden rekao da sankcije i naoružavanje Ukrajine neće nestati.

“Kremlj pokušava da se odupre i u ratu riječi, jer je Zapad sad ujedinjen više nego ikad”, istakao je Avdović.

Zatim se osvrnuo na Balkan. 10 američkih senatora uputilo je Prijedlog rezolucije o BiH u kojoj se američke vlasti pozivaju da sa EU i NATO-om osiguraju rezervni plan ukoliko se u Vijeću sigurnosti UN-a bude blokirao nastavak vojne misije EUFOR Althea.

“Radi se o rezoluciji koja je počela da se koluta od 2. marta. Blinken je nagovijestio da će se to desiti, očigledno je se osmislio rezervni plan i da BiH neće biti talac ruske politike u UN-u”, smatra Avdović.

Prema njegovom mišljenju, BiH treba da bude primljena u NATO.

“Put BiH prema NATO-u ne zavisi od zapadnih faktora nego od domaćih aktera”.

Također se osvrnuo i na Srbiju i odnos ove zemlje spram agresije na Ukrajinu. Srbija nije do sada uvela sankcije Rusiji.

Avdović kaže da “Vučić, kao i Dodik, vuče za nos međunarodnu zajednicu kad god stigne”.

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, je svojim izjavama, prema riječima Avdovića, zatvorio mnoga vrata u međunarodnoj zajednici.

“Već odavno ne brinem zbog njegovih izjava, brine me Plenkovićeva diplomatija koja ima duboke korijene u EU jer on tamo boravi. Brine me što sam bio među onima koji su očekivali da će Plenković popustiti, da će prema BiH umanjiti diplomatsku aktivnost”, istakao je Avdović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.