in , ,

Biciklisti iz dijaspore krenuli ka Srebrenici, 11. jula će odati počast žrtvama genocida

Biciklisti iz Austrije krenuli ka Srebrenici

Biciklisti iz Austrije krenuli ka Srebrenici.

Članovi biciklističkog kluba Austria koji okuplja osobe porijeklom iz BiH iz Beča su krenuli ka Srebrenici.

Pod sloganom “Never forget Srebrenica” za devet dana proći će četiri države i osam gradova.

Cilj im je samo jedan – odati počast svim žrtvama srebreničkog genocida i podsjetiti cijelu Evropu i svijet na zločine koji su se dešavali u Bosni i Hercegovini kako se nikada ne bi zaboravili niti ponovili.

Biciklisti će 11. jula biti u Potočarima na 26. godišnjicu genocida.

Također, Učesnici desetog pohoda “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica”, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” u organizaciji Udruženja “Svjedoci svog vremena” danas su od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995 krenuli na osmodnevni put dug više od 280 kilometara, a prepješačit će ga u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Predsjednik Udruženja “Svjedoci svog vremena” koje organizuje “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” Muhamed Papić kazao je da 18 učesnika kreće danas iz Sarajeva, a u Nezuku će se priključiti još pet učesnika.

– Maršuta je ista kao i svake godine. Prvu noć spavamo u Planinarskom domu Igman na Ozrenu, drugu na Ponijerima, potom Javorje te na Jelovo brdo kod Kalesije, a u srijedu, 7. jula stići ćemo u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2021. Učesnici ovogodišnjeg Marša mira dolaze iz Turske, Bihaća, Travnika, Novog Travnika, Sarajeva – kazao je Papić.

Jedan od najstarijih učesnika Marša je i Slobodan Kisin iz Sarajeva koji na pohod “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” ide od 2015. godine.

– Želja mi je da i ove godine iako imam 72 pune godine da prođem i da se tamo poklonim. Žrtve su velike i trebalo bi da se i mimo ovih dana malo više o tome vodi računa, ne samo kroz priču. Znamo sve šta se desilo i mora se nazvati pravim imenom – smatra Slobodan Kisin.

Elvedin Zulić ima 17 godina, dolazi iz Bihaća i ovo mu je šesti put kako kreće na Marš mira.

MUP TK potvrdio: Teška nesreća sa smrtnim ishodom kod Gračanice

Reprezentacija BiH otvara Evropsko prvenstvo protiv Srbije: Poznat cijeli raspored