Britanski ambasador Matthew Field jako direktno: “Upotrijebit ćemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije”

Upotrijebit ćemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije za N1.

Na pitanje da li Velika Britanija razmatra ikakav vid sankcija za neke od političara iz BiH, kazali su kako su 1. januara “na snagu stupile Odredbe o sankcijama za BiH nakon izlaska iz EU”.

“One pružaju pravni okvir za Ujedinjeno Kraljevstvo da donosi, prilagođava i ukida sankcije. Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji s našim međunarodnim partnerima. Upotrijebit ćemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te ih usmjeriti na one koji su odgovorni za tešku korupciju. Ali, ne bi bilo adekvatno da špekulišemo o potencijalnoj primjeni ovih odredbi u budućnosti, što redovno razmatramo”, kazali su u odgovoru.

“Entiteti nemaju pravo otcjepljenja od BiH”

Komentirajući aktuelnu retoriku i političke poteze u BiH, iz Ambasade Velike Britanije kazali su kako bi “politički lideri trebali usmjeriti svoje napore na postizanje napretka u polju euroatlantskih integracija koje njihovi građani žele”. Ističu da je “sve drugo namjerno odvraćanje pažnje od neophodnih reformi i borbe protiv Covida te šalje negativni signal potencijalnim investitorima koji mogu otvoriti radna mjesta i prilike kako bi se građani zadržali u ovoj zemlji”.

“Kao i svi dokazani prijatelji ove zemlje, Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno opredijeljeno teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Kao što Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira stalno govori, ‘entiteti nemaju pravo otcjepljenja od BiH i pravno postoje samo posredstvom Ustava BiH’. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da radi sa ciljem stabilne, prosperitetne i inkluzivne Bosne i Hercegovine”, kazali su.

Poziv za prestanak veličanja osuđenih ratnih zločinaca

Kada je riječ o posljednjim zaključcima Narodne skupštine RS u vezi sa “mirnim razdruživanjem”, ali i odbijanjem postupanja po pismu visokog predstavnika, iz Ambasade poručuju kako bi bilo dobro da “NSRS svoje na vrijeme i napore usmjeri na područja svoje odgovornosti koja mogu poboljšati kvalitet života onih koje je izabrana da predstavlja”.

“Po pitanju Ureda visokog predstavnika, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava njegov rad i kontinuiranu relevantnost koja je naglašena nedavnim izjavama koje napadaju institucionalni poredak ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo izjavilo tokom nedavne diskusije u Vijeću sigurnosti UN-a: ‘… Ured visokog predstavnika nastavlja imati ključnu ulogu u održavanju civilnih dijelova Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma i njegov rad je ključan za podršku djelovanju vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i putem implementacije 5+2 kriterija kako bi se ta budućnost stvorila’. Ujedinjeno Kraljevstvo je, također, još jednom pozvalo na prestanak veličanja osuđenih ratnih zločinaca”, kazali su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Lideri da usmjere napore na konkretne reforme

Na pitanje da li je bilo prijedloga da se nekom od političara blokira imovina, zabrani kretanje ili uvede neki vid sankcija te da li je u tom kontekstu razmatrano ime Milorada Dodika, iz Ambasade poručuju: “Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim partnerima razmatra najbolje načine za primjenu novog režima sankcija u svijetu. Ali ne bi bilo adekvatno da špekulišemo o potencijalnoj primjeni ovih odredbi u budućnosti, što redovno razmatramo. Svi politički lideri u BiH trebaju usmjeriti svoje napore na konkretne reforme koje će unaprijediti kvalitet života onih koje predstavljaju.”

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.