Bosna i Hercegovina: Vijeće EU produžava režim sankcija, pročitajte detalje…

Vijeće Evropske unije je donijelo odluku kojom se produžava okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini do 31. marta 2024. godine.

“Evropska unija će stoga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili subjektima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere se mogu uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonsko-pariski opšti okvirni sporazum za mir”, navodi se u saopštenju.

Okvir restriktivnih mjera predviđa zabranu putovanja u EU za fizička lica i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Osim toga, osobama iz EU zabranjeno je da sredstva stavljaju na raspolaganje onima koji su navedeni.

“Za sada, nijedan pojedinac ili subjekt nije podložan restriktivnim mjerama u okviru ovog okvira”, navodi se.

“Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, poziva na potpuni povratak u državne institucije i poziva čelnike zemlje da se ponovo fokusiraju na provedbu reformi neophodnih za napredak na putu prema EU, uključujući ustavnu i izbornu reformu i u oblasti vladavine prava”, stoji na kraju šaopštenja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.