BRITANCI ODUŠEVLJENI MODERNIM TURSKIM DRONOVIMA Mnogo jeftiniji od domaćih, a učinkoviti!

Događaji Globus Posljednje Vijesti

Turski dronovi Bayraktar TB2 “brzo mijenjaju vojnu ravnotežu u regiji nakon pobjede Azerbajdžana nad Armenijom u Karabahu”, navodi britanski medij The Guardian. Britansko MO želi nabaviti jeftinije ofanzivne dronove.

Očekuje se da će britanska vojska početi novi program nabave naoružanih bespilotnih letjelica kao odgovor na kontroverznu upotrebu azerbejdžanske vojne tehnologije u pobjedi nad Armenijom, u sukobu oko Nagorno Karabaha, piše The Guardian.

Predstavnici (britanskog) Ministarstva odbrane vjeruju kako je uporaba azerbejdžanskih jeftinijih turskih bespilotnih letjelica tijekom šest sedmica jesenskog rata u Karabahu bila od presudne važnosti u prisiljavanju Armenaca na ustupanje kontrole nad teritorijem u toj regiji.

Izvori Ministarstva obrane navode kako Velika Britanija želi nabaviti vlastite jeftinije dronove u sklopu petogodišnjeg plana odbrane koji će biti predstavljen početkom 2021. godine, usprkos upozorenjima o rizicima širenja smrtonosnih bespilotnih zrakoplova.

Ranije ovog mjeseca, britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je da su turski Bayraktari primjer kako druge zemlje sada “vode” u vojnoj tehnologiji. Istodobno je primijetio da su turski dronovi, koje koristi Azerbejdžan “odgovorni za uništavanje stotina oklopnih vozila, pa čak i sustava protuzračne odbrane”, ali i da postoje video dokazi koji sugeriraju da su i ubili mnogo ljudi u ratu za Nagorno Karabah.

Sredinom oktobra crno-bijele snimke pojavile su se u izvještaju Clash Reporta, na Twitteru i Telegramu usko povezanima s turskom vojskom, koji prikazuju niz udara TB2 koji ciljaju armenske položaje.

Proizvedeni od strane Baykar Makina, dronovi TB2 koštaju od milijun do dva miliona dolara, daleko manje od gotovo 20 miliona dolara po bespilotnoj letjelici koju je britanska vojska platila za flotu od 16 vrhunskih dronova novee generacije proizvedenih od američkog General Atomics-a.

Turske bespilotne letjelice TB2 imaju znatno kraći domet do 150 km, ali mogu ostati u zraku i do 24 sata. Budući da su jeftiniji, vojska si može priuštiti njihov gubitak u bitci, napominje britanski medij.

VEZANI TEKST: Uspješno testirana moderna tehnologija: Nova turska vojska, jato bespilotnih letjelica

Ti dronovi “brzo mijenjaju vojnu ravnotežu u regiji i aktivno se koriste za napade na kurdsku (naoružanu) opoziciju unutar i izvan Turske, kao i u Libiji tijekom građanskog rata u toj zemlji”. Ljeti je, uoči sukoba, Azerbajdžan kupio od Turske, prema nekim procjenama, dvadesetak TB2 i rasporedio ih tako brzo i učinkovito da mnogi vjeruju kako su njima upravljali turski piloti, navodi The Guardian.

Istodobno, navedeno je kako su armenske snage uspjele srušiti nekoliko Bayraktara. Izvještaj, kojeg je u novembru objavio Armenski nacionalni komitet Amerike (ANCA) uključuje fotografije komponenata oštećenog bespilotnog zrakoplova turske proizvodnje, uključujući navigacijski sustav Garmin.

„Garmin“ je izjavio kako njegov proizvod “nije dizajniran ili namijenjen za vojnu uporabu” i da traži od svojih trgovaca zaustavljanje prodaje Baykaru. U oktobru je Kanada također obustavila izvoz opreme za ciljanje koju je proizveo Wescam sa sjedištem u Ontariju – podružnica američke tvrtke L3Harris – nakon što je pronađena u dronu TB2, navodi britanski medij.

Izvjesni stručnjak je izjavio kako će britanski planovi za bespilotne letjelice legitimirati tehnologiju koja može promicati sukobe na spornim područjima. Chris Coles, direktor nevladine udruge Drone Wars UK, izjavio je: “Organizacije civilnog društva već neko vrijeme upozoravaju da će, budući da dronovi smanjuju troškove ratovanja, vjerovatno potaknuti ovu vrstu gorkog, smrtonosnog sukoba između susjednih država”, prenosi The Guardian.

Leave your vote