Brutalna istina iz Srbije, Čanak neumoljivo: Koji je faktor Mile Dodik da ga Putin dočekuje i, kao, da budu dobri?

Vučić će sa novom vladom čekati zadnji trenutak da vidi rasplet u Ukrajini, povezivanje Civilne zaštite RS-a sa ruskom agenturom u Humanitarnom centru u Nišu je akt veleizdaje, jačanje desnice u Srbiji iznenađenje je samo Vučiću, ako je uopšte, jer je to logičan slijed stvari, a jedini izlaz je primiti ostatak Balkana u Evropsku uniju odmah, sad, bez suvišnih zašto, kaže za Dane čovjek kojeg zbog jasnog stava i nazivanja stvari njihovim stvarnim imenima, izdajnikom smatraju i režim i, on kaže takozvana, opozicija u Srbiji, gospodin Nenad Čanak.

On je u intervjuu za magazin Dani govorio o političkoj situaciji u regiji.

Aleksandar Vučić je u izbornoj noći rekao da je Srbija otišla desno. Šta, ustvari, to znači?

ČANAK: Mislim da je ta njegova izjava vezana za njegovo iznenađenje postignućem ovih desničara. Međutim, ona je iznenađenje, ako je zaista iskreno, samo za njega jer je godinama unazad bilo vidljivo da će se to desiti.

Takozvana ujedinjena opozicija dobila je najmanje od svih nekakvih ujedinjenih opozicija u istoriji izbora zato što, po mom mišljenju, apsolutno nisu ponudili ništa drugačije od režima. U nijednom detalju se nisu razlikovali.

Od odnosa prema Kosovu, prema Republici Srpskoj, prema Rusiji, NATO-u, Ukrajini, apsolutno se nigdje nisu odvajali od režima.

S druge strane, vidite da je glavna bitka oko toga kako će izgledati vlast u Beogradu iz jasnog razloga što se u Beogradu nalazi 99 posto vlasti i 90 posto novca u Srbiji.

Centralizacija Srbije

Tako da je praktično ta bestijalna centralizacija u Srbiji i dovela do toga da ne postoji nikakva razlika između navodnih opozicionara i režima.

Kad kažem navodnih, to je samo zbog toga što kod njih od početka nije bilo nikakve ideje da se uradi bilo šta drugo osim da se dođe na vlast da bi se radilo isto što radi Vučić.

DANI: Ali čini mi se da je negdje sve od Zorana Đinđića prava opozicija u Srbiji bio samo Vučić dok je bio sa Nikolićem.

Svi ovi koji su danas opozicija i nisu nikad imali neku ideju, sve se svodilo na vlast i na to biti Vučić umjesto Vučića?

ČANAK: O mrtvima sve najbolje, ja sam bio jedan od saradnika Zorana Đinđića za vrijeme DOS-a kao što znate. Ali je činjenica da sam i tada bio tretiran kao neprijatelj iako sam bio član DOS-a.

Jer nije bila prihvatljiva svaka ideja o decentralizaciji Srbije, o demokratizaciji Srbije, o ideji da Srbija nije samo Beograd, da su BiH, Crna Gora nezavisne, suverene, međunarodno priznate države čiji se teritorijalni integritet mora poštovati, da su etnički Srbi u tim državama državljani i građani tih država i da tamo treba da traže svoju budućnost, a ne da Srbija tu nešto treba da bude viječiti veliki brat.

Prošlost

Nemojte da zaboravite da je Zoran Đinđić izgovorio rečenicu da je Drina kičma srpskog naroda, da je Zoran Đinđić dovodio Biljanu Plavšić na proteste protiv Miloševića u Beogradu.

Ja sam se sa njim do krvavih očiju svađao zbog toga jer sam bio uvjeren da to nije put kojim treba ići.

E, sad, on je, nažalost, tragično ubijen od ovih zavjerenika, ali je čitava stvar u tome da ubistvo Zorana Đinđića nije bilo, kao što se to danas pokušava izmaštati, sukob dobra i zla.

Jednostavno, Zoran Đinđić samo nije bio dovoljno proruski orijentisan za ukus svih onih koji su sad potpisali u Srbiji deklaraciju protiv uvođenja sankcija Rusiji. Pogledajte taj spisak, od Emira Kusturice ili kako se sad zove…

DANI: Nemanja…

ČANAK: Verovatno je sad Sergej ili nešto tako, pošto je Nemanja srpsko ime, a to je suviše malo za takvog jednog velikana. Mora biti neko rusko ime…

Ostatak teksta pogledajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.