Nenad Čanak jasno kao dan direktno i bez pardona poručio: “Nedopustivo bilo kakvo odlučivanje o BiH van Bosne i Hercegovine”

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gost je bio gost dnevnika O kanala.

Predsjednik Hrvatske Milanović prije nekoliko mjeseci došao na ideju da Hrvatska, Srbija i Turska raspravljaju o BiH. Ideju je prihvatio Milorad Dodik. Šta mislite dokle će ovakve ideje riješavanja kljuičnih pitanja uz asistenciju drugih zemlja biti prisutne na Balkanu?

– To je odraz isključivo jedne te iste politike, koja je nakazna i koja uvijek donosi ljudske žrtve. Da li je nešto velikosrpska politika ili velikohrvatska potpuno je svejedno. Sve te politike su ekspanzionističke, mikroimperijalne priče.

Odjednom je predsjedniku Hrvatske prijatelj Milorad Dodik, koji je najobičnija štetočina. Štetočina ranga da bih ja čak njegovo postupanje nazvao veleizdajom. On uvlači BiH još dalje u talog i glib u koji se Rusija uvalila sa Putinom.

To je besramno. Za to mora biti suđen i osuđen. O Milanoviću najviše govori to što je predsjedicu vlade Finske ostavio pred vratima da ga čeka.To je diplomatski skandal koji jasno govori o tome koliko je taj čovjekl nedorastaosvojoj funkciji.

Bilo kakvo odlučivanje o BiH van Bosne i Hercegovine je nedopustivo i treba shvatiti kao agresiju na ljudska prava na svakog građana BiH, kaže Čanak.

Bliže se izbori u BiH. Kampanje su počele i dobijaju na snazi. očekivano u kampanju se upliću i susjedne zemlje. Koliko su po vama ovi izbori bitni za BiH?

– Beskonačno je važno da se ljudi mogu opredijeliti oslobođeni nacionalističkih povika sa istoka i zapada. Dozvoliti da nacionalistički narativ izdominira vodi samo u dublje podjele, odgovara Nenad Čanak.

Slovenija sve glasnije zagovara i traži EU kandidatski status za BiH. Ima tu naravno još zemalja koje su za to.

– EU je jedino rješenje i nema razgovora. Nekada sam bio euroentuzijasta a sada sam eurorealista. Zvaničnici EU nikada nisu shvatili da je EU mirovni projekat a ne ekonomski.

To nije ekonomska zajednica gdje mjerimo krastavac i rješavamo pitanje paradajza. Pitanje je svijeta koji je krajem II svjetskog rata odlučio da Evropa više ne bude ratno poprište. Ulazak u EU mora biti antiratni projekat. EU se mora osvijestiti.

Sve detalje razgovora sa predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom pogledajte u video priologu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.