Političar iz Srbije Nenad Čanak televiziji uživo odbio da kaže Republika Srpska, ima drugi naziv za RS

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostovao je u Pressingu na telviziji N1.

Kako vam izgleda trenutno stanje u BiH, mnogi se slažu da je rat u Ukrajini odgodio planove za secesiju?

Prvo ja u tu secesiju ne vjerujem. Mislim da ona ne može biti podržana zato što bi kompletno narušilo arhitekturu Evrope.

Ali nisu zaustavljeni planovi za prenošenje ovlasti sa države na entitet su tu? Dodik se nije povukao?

Ne znam da li će Dodiku stranci dopustiti da se jeftino ili skupo izvuče. Činjenica da BiH u ovakvom stanju ne može funkcionisati. BiH se namjerno pravi nefunkcionalnom državom da bi se onda opravdao raspad.

Mislim da su nacionalne stranke velika nesreća za BiH, kao što su nesreća za svaku zemlju. One imamju odličan dogovor između sebe, ali na štetu svih građana. Jeset li primjetili da u Srbiji nema nijedne jača građanska stranka.

Opozicija se razlikuje od vlasti samo po jednoj stvari – samo što ne vladaju. Da li u BiH postoji jaka građanska opcija koja može na cijeloj teritoriji uspostaviti vlast? Ne vjerujem. Ta stalna priča da je neko ugrožen…

U Donjecku su bili ugroženi Rusi pa kao Moskva morala intervenisati. U BiH su kao ugroženi Srbi pa je onda logično da se pripoje Srbiji. To su priče za malu djecu i to je prevara.
Najednostavnije da pojasnim – napraviš požar i onda se pojaviš kao vatrogasac. Ima priča da se treba napraviti pomirenje među narodima. Ja sam potpuno protiv toga.

Zašto?

Zato jer se narodi nisu ni svađali. Ako svako plati svoj račun i svako odgovara pojedinačno za svoja nedjela onda nema ni potrebe da se mirimo. Nisu narodi ratovali. Svako svoga zlikovca na sud.

Komšić kaže da je Milanović u savezu sa Moskvom i da potiče Čovića i Dodika na državni udar? HAZU kaže da je rješenje za BiH treći entitet?

Otkud pravo Milanoviću da razmatra sudbinu Hrvata u BiH? Ko je njemu dao to pravo? To je čitav problem na ovim prostorima gdje Milanović govori kao ultradesni nacionalista, a isfrustriran je činjenicom da nema nikakvu realnu vlast. On ima samo mogućnost da govori, a nema i da djeluje.

Čanak nije propustio priliku da prokomentariše Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

“Znam da Milorad Dodik ima vilu u Beogradu, ali to će mu biti samo stanica dok ne dođe Moskve, kada za to dođe vreme”, naveo je Čanak.

S obzirom na to da je Čanak govorio o sjeveroistočnoj BiH pojasnio je da je govorio o RS jer “Dodik i nacionalisti sve vrijeme Vojvodinu iz koje on dolazi dolazi naziva sjevernom srpskom pokrajinom”.

Republika Srpska niti je Republika niti Srpska , objasnio je Čanak.

Pogledajte gostovanje Čanka na televiziji N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.