Čanak “otvara oči javnosti u regionu”: Dodik je često prijetio otcjepljenjem, vidite li sada koliko je brzo odustao od te retorike?

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine govori o situaciji na Balkanu, ubrzanom prijemu u EU i Putinovim satelitima u regiji…

JESTE LI ZABRINUTI ZA SUDBINU REGIONA? KOLIKO JE SAD JASNIJE DA PUTINOVA VANJSKA POLITIKA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA VIDI KAO MONETU ZA POTKUSURIVANJE SA ZAPADOM?

– Uvijek sam mrzio ljude koji počnu rečenicu sa “govorio sam ja”, ali ne mogu da se odbranim od potrebe da kažem da nas Putin sve koristi za obračun sa Zapadom.

To je činjenica već dugi niz godina i zbog toga je sve ovo bilo očekivano. Plaši me to što se može razviti na zapadnom Balkanu niz ružnih stvari, koje mogu da se dese kako bi se odvratila pažnja od divljačkog napada na Ukrajinu.

ULJULJKANA EU

A po ponašanju lidera, naročito ratnih vođa Putinovih izaslanika na Balkanu, vidimo da su jako spustili loptu zato što je Zapad svjestan da mu takav razvoj događaja ne bi išao u prilog.

POSTOJI LI MOGUĆNOST ZA NOVI RAT NA BALKANU? KO JE TAJ KO ĆE GURNUTI BIH U SUKOB SAMO ZATO DA BI ZAPAD PRESTAO DA SE BAVI RUSIJOM I NJENOM AGRESIJOM NA UKRAJINU?

– Imamo Dodika koji stalno preti ratom, otcepljenjem, razbijanjem BiH i pravljenjem nove države od BiH. Vidimo koliko je on brzo odustao od te retorike čim se malo podviknulo na tu temu.

Njegova dnevnopolitička retorika je uvijek nedopustiva, a u ovom trenutku kada to može izazvati rat, to nije stvar koja će se dozvoliti i tu je Escobar bio vrlo precizan kad je rekao da u BiH neće biti rata, a to nije prazna priča, ističe Čanak, prenosi Oslobođenje.

KAKO ĆE EU RIJEŠITI PITANJA ZAPADNOG BALKANA? VEĆ DUGO SE OČEKUJU SANKCIJE ZA POLITIČARE SA DODIKOM NA ČELU U BIH? I SRBIJA JE POD VELIKIM PRITISKOM, A KOSOVO TRAŽI ZAŠTITU I PRISTUPANJE EUROATLANTSKIM INTEGRACIJAMA.

– Napad na Ukrajinu je potpuno promjenio percepciju unutar EU koja je bila uljuljkana time da se ne može u Evropi desiti rat. Ovo je pokazalo da ne samo da je moguće nego da se može desiti svakog trenutka. Sve je moguće kada imate nepouzdane i nedemokratske režime u okolini.

Zemlje zapadnog Balkana zajedno su za Evropsku uniju jedan veći grad, a naši problemi automatski bi bili riješeni članstvom u EU.

To je dovelo do velikog trežnjenja i do skoka interesovanja za članstvo u NATO-u u tradicionalno neutralnim zemljama. Dovelo je i do spoznaje da Evropa mora biti sposobna braniti se ako treba i oružano.

Prijem zapadnog Balkana odmah u cijelini sa svim problemima daleko je manje zlo nego sada birokratski insistirati kao što to rade decenijama i cepidlačiti na svakoj sitnici na zapadnom Balkanu, a u vezi sa prijemom u EU.

Ovo može biti veliki potisak naprijed za prijem zapadnog Balkana u EU, nažalost, na ruševinama i krvi Ukrajine.

PUTIN JE SUPROTNO OČEKIVANJIMA UJEDINIO SAD, EU I NATO, KOJI SU POJAČALI PRISUSTVO U REGIONU. OČEKUJETE LI DA ĆE TO TAKO I OSTATI?

– Tek je počelo, rat u Ukrajini traje svega 16 dana i to je bilo dovoljno da se pokaže nevjerovatan stepen solidarnosti prema Ukrajini.

Razumijem oprez NATO-a kada se radi o stupanju u otvoreni konflikt s Rusijom, ali opet dozvolite li da može u Evropi da se upada na nečiju suverenu teritoriju samo zato što ste jači, otvorićete Pandorinu kutiju.

Evropa je ratovala svakih 10, 20 godina do kraja Drugog svjetskog rata i to bi se ponovilo ako bi se dozvolilo da se sa Ukrajinom ovako završi. Herojski otpor Ukrajinaca i njihov harizmatični vođa Zelenski očitali su ozbiljnu lekciju o tome kako se voli i brani država i kako se stvara nacija – odbranom sistema vrijednosti.

Ovo nije konflikt Rusija – Ukrajina, ovo je konflikt totalitarno-mafijaško-oligarhijskog brloga u koji je Putin pretvorio Rusiju protiv seta demokratskih zapadnih vrijednosti.

Ta priča da Putin neće na svojoj granici NATO… Ako bi osvojio Ukrajinu, onda bi graničio sa četiri države NATO-a, tako da je to koještarija od priče. U pitanju je čista manipulacija i skupo će koštati Rusiju ova avantura.

NA CRNOJ LISTI KREMLJA JE CRNA GORA ZBOG SANKCIJA RUSIJI. DA LI BI SRBIJA IMALA MANJU ŠTETU DA SE I ONA NAŠLA NA CRNOJ LISTI?

– Uvijek sam za razgovor, ali potrebno je dvoje, a mora postojati i dogovor o polaznoj osnovi, međutim, ovdje za polaznu osnovu nema ni toga da li Ukrajina i Ukrajinci postoje.

Da li je Ukrajina otcepljeni dio Rusije čijem je stanovništvu ispran mozak da su neka druga nacija, a ne Rusi ili je napad na suverenu državu, naciju… Kad nema dogovora ni o tome, kako onda da se obavi razgovor koji prevazilazi nivo razmjene zarobljenika.

Mir nema alternativu, mir je stvar o kojoj treba razgovarati kad je mir moguć.

Srbija treba da se okrene Zapadu, definitivno i zauvijek, jer je Rusija objavila rat civilizovanom svijetu i mora se zauzeti strana.

Ovdje mir nije moguć iz razloga što ukrajinska vojska nije opkolila Moskvu, nego ruska vojska opkoljava Kijev, a oni ne da tvrde da neće napasti nijednu drugu državu, nego da nisu napali ni Ukrajinu.

Ne možete početi razgovor s nekim ko ne prihvata elementarnu stvar. Kako da se povuče ruska vojska ako nije nikoga ni napala?

Oni nas prave ludima aktiviranjem agenture instalirane po Balkanu i prave od naših života košmar. I tu razgovora nema dok se ne nađe platforma oko koje će se složiti. Putinova platforma je da se Ukrajina preda, a to nije početak razgovora.

NA TANKOM LEDU

Vrlo je teška situacija Srbije i ne bih volio da sam u koži onih koji donose odluke u Srbiji sada.

Dugogodišnjim pogrešnim potezima u odnosu na Rusiju, Srbija je postala energetski ovisna o njoj do te mere da bi Rusija ovoga trenutka mogla da direktno utiče na političku i ekonomsku stabilnost Srbije prestankom isporuke prirodnog gasa.

Veći problem je to što se od prodaje naftne industrije Srbije Rusiji došlo u poziciju da ta naftna industrija i ostali ruski sateliti u Srbiji finansiraju različite tzv. navijačke grupe, a ustvari paravojne formacije koje sutra mogu da se aktiviraju za pravljenje velikih nereda u Srbiji.

Na tankom je ledu Srbija, odluka bi morala biti jasna, nedvosmislena i ireverzibilna. Sporno je što se uvijek pokušava tjerati srednji put, što je nemoguće.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.