CIK održao sjednicu: Naređeno novo brojanje glasova sa 70 biračkih mjesta za sve nivoe vlasti

Centralna izborna komisija održala je 63. sjednicu na kojem je donijela odluke o ponovnom brojanju i otvaranju vreća za više desetina biračkih mjesta na svim nivoima

Centralna izborna komisija odbila je zahtjeve za akreditiranjem dodatnog broja posmatrača za izbore 2022. godine, a koje su predali Forum građana Tuzla, SDS i PDP.

Zahtjevi su od članova CIK-a jednoglasno odbijeni jer su ocijenjeni kao neblagovremeni.

Također veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića od političkih stranaka i kandidata odbijen je kao preuranjen.

Član CIK-a Ahmet Šantić je konstatovao da ovi zahtjevi pokazuju elementarno nepoznavanje izbornog zakona.

Usvojen je prijedlog da se u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji različit od zbira svih važećih glasačkih listića,

prijedlog da Centralna izborna komisija po službenoj dužnosti naredi glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima i izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića i da objedini rezultate izbora za 72 redovna biračka mjesta za Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodnu skupštinu RS-a i Skupštine kantona.

Naređeno je otvaranje šest vreća za Predsjedništvo, 35 vreća za Parlament BiH, 25 vreća za Parlament FBiH, tri vreće za Narodnu skupštinu RS-a i 27 vreća za kantonalni nivo.

Također, usvojen je i prijedlog da se na biračkim mjestima gdje su utvrđene nepravilnosti po više osnova po službenoj dužnosti naredi glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima i izvrši ponovno brojanje glasačkih lisitća,

te utvrde i objedine rezultati izbora sa redovnih biračkih mjesta za nivo Predsjedništva BiH, Parlament BiH, Parlament FBiH, Narodnu skupštinu i Skupštine kantona i to za Predsjedništvo BiH osam vreća, Parlament BiH osam vreća, Parlament FBiH četiri vreće, Narodnu skupštinu RS-a jedna vreća i za skupštine kantona šest vreća.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.