Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon obećava: “Radit ćemo na ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine”

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon gostovala je na BHT-u.

“Evropske institucije, barem ja i moje kolege u Evropskom parlamentu i Slovenija sada kada bude predsjedavala, posvetiće posebnu pažnju svim zemljama Zapadnog Balkana, posebno Bosni i Hercegovini. Radit ćemo na ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine“, govori za intervju “Jedan“ članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Sada je Bosna i Hercegovina, kako smatra političarka iz Slovenije, tempirana bomba, prije svega zbog toga što nema novih ideja i inicijativa za izlazak iz krize.

„Zbog toga se ja nadam da ćemo napraviti oko Bosne i Hercegovine veći fokus, jer je jako značajna zemlja u regionu zbog svih kompleksnih i različitih etničkih grupa i kompleksnosti zemlje koja treba da postoji kao jedna cjelovita, teritorijalno suverena i da međunarodna zajednica prema njoj ima odnos kao prema takvoj“, smatra Tanja Fajon.

Šta donosi slovensko predsjedavanje EU?

Zapadni Balkan i proširenje će biti visoko u agendi Evropske unije kada Slovenija uskoro preuzme predsjedavanje, ali ne treba očekivati spektakularne rezultate preko noći. U oktobru će Slovenija organizirati samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, i to bi trebalo pokrenuti neke procese nakon izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

„Uvijek se nekako čeka da to vrijeme prođe, ali ja očekujem da do kraja ove godine, a što je sigurno jako važno za cijeli region, da se otvaraju pregovori za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. I naravno, kandidatski status Bosni i Hercegovini, otvaranje novih poglavlja za Srbiju, pitanje bezvizne liberalizacije za Kosovo. Dakle, mogući su koraci naprijed i ja očekujem da će Slovenija, kao neko ko dobro poznaje region tu ponuditi jaku podršku“, govori europarlamentarka Tanja Fajon.

Fajon o zabrani negiranja genocida

„Mi u Rezoluciji u Evropskom parlamentu kažemo da Bosna i Hercegovina treba da ubrza kažnjavanje ratnih zločina u skladu sa Revidiranom nacionalnom strategijom za ratne zločine. Pozivamo na nepristranu i efikasnu kaznenu istragu tih zločina. Isto tako osuđujemo sve vrste povijesnog revizionizma, neprovođenja presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Tu je uključen i genocid iz Srebrenice“.

Novi visoki predstavnik će učiniti ono što se od njega očekuje.

Tanja Fajon smatra da posao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini još nije gotov i da ova pozicija osigurava stabilnu budućnost za našu zemlju. Zato misiju Christiana Schmidta (Kristijan Šmit), njemačkog političara iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), smatra iznimno važnom.

„Njemačka je jako značajna zemlja koja daje veliku podršku cijelom regionu, kao i proširenju. Dakle, biće to važna osoba na poziciji i ja se nadam da će i on lično napraviti sve što Bosna i Hercegovina očekuje od njega“, smatra Tanja Fajon.

Iako će visoki predstavnik moći da koristi bonske ovlasti, Fajon smatra da bi najbolje bilo da njegove odluke budu usaglašene sa liderima u zemlji, kako bi sve moglo funkcionirati.

Intervju “Jedan” je na programu BHT1 večeras od 20 sati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.