Dosta je bilo više, veliko poniženje za sve negatore: Prefarban mural s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Foči

Pojedini građani Foče očigledno su odlučili da stanu u kraj provokacijama.

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na zidu u fočanskom naselju Međurječje u Ulici Petra Bojovića, dug 25 metara, je išaran, a najvjerovatnije se to desilo tokom prethodne noći. Počinilac nije poznat.

Ovaj mural na kojem osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić salutira prolaznicima u ulici kod Ribarskog restorana u blizini škole je oslikan u aprilu ove godine, a nedavno je na mural docrtana zvijezda petokraka koja je simbol antifašističke borbe.

Također, dan nakon što je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo zakon, prema kojem svi koji negiraju ili opravdavaju genocid i ratne zločine ili veličaju ratne zločince trebaju krivično odgovarati, na jednoj od fočanskih zgrada također je bio obješen veliki pano sa likom zločinca Mladića – prenosi Klix.

Inzko je upravo iz Foče, grada u kojem su počinjeni masovni zločini i silovanja najavio pokretanje inicijative za uklanjanje murala s likom osuđenih ratnih zločinaca u svim gradovima gdje se oni nalaze, na što lokalne vlasti nisu odreagovale, kao što to nisu učinile ni proteklih godina bez obzira na višegodišnja upozorenja da murali ratnih zločinaca iscrtani na fočanskim zgradama vrijeđaju i ponižavaju preživjele žrtve i povratnike u ovu općinu.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.