in ,

Dr. Maja Tandir, specijalista nutricionizma savjetuje šta jesti za sehur

Kada je riječ o sehuru, prema riječima dr. Maje Tandir, specijaliste nutricionizma, prvenstveno se treba bazirati na lipide i proteine

Post ovog ramazana traje više od 15 sati, pa ljekari i nutricionisti savjetuju da posebnu pažnju postači posvete odabiru namirnica koje će se unositi u organizam za vrijeme iftara i sehura.

Kada je riječ o sehuru, prema riječima dr. Maje Tandir, specijaliste nutricionizma, prvenstveno se treba bazirati na lipide i proteine, odnosno hranu koja će organizmu pomoći da izdrži cijeli dan.

Dr. Maja Tandir, specijalista nutricionizma

“Nutricionizam je nauka koja je posvećena svakome osobno, ali ipak, neke stvari mogu se izvući kao svojevrstan vodič. Moja preporuka je da na sehuru postač unese u organizam orašaste plodove. Vrlo su popularni šejkovi sa orašastim plodovima, hurmama i mlijekom. Moj drugi prijedlog bi bio šejk sa bananom, mlijekom i cimetom. Takav napitak tokom cijelog dat će organizmu potrebnu energiju. Na sehuru treba izbjegavati ugljikohidrate, barem ih ne treba unositi u većim količinama. Namirnice bogate ugljikohidratima više su za iftar. Na sehuru možete popiti i kafu, ali ne treba biti jaka. Vrlo je važno na kraju obroka uzeti dovoljno vode, bez obzira što će to možda poremetiti san ako će se postač ponovo vratiti u krevet – objašnjava Tandir.

Kaže kako i sam završetak posta (iftar) treba početi vodom.

“Neki iftar počinju drugom tečnošću, što u većini slučajeva teško “pada” na želudac, jer izaziva metabolički poremećaj. Zbog toga je najbolje “omrsiti” se čašom vode uz koju ćete pojesti jednu, najviše dvije hurme. Nakon toga dobro je napraviti pauzu. Ono što je važno jeste da se u nastavku iftara unesu vlakna, hranu koja ima nizak indeks sitosti i koja se brzo vari u gastrointestinalnom traktu. Preporučila bih povrtnu supu ili neku laganiju čorbu sa povrćem. Tokom iftara mogu se unositi i ugljikohidrati koji su potrebni za energiju. Kod nas su popularne pite, pa ko voli može, samo ne treba pretjerivati. Moj stav, kada je iftar u pitanju, jeste da jela trebaju sadržavati žitarice, povrće, gljive koje su jako dobre, voće, mliječne proizvode, poput kiselog mlijeka i kefira. No, ono što bih preporučila jeste da se, koliko je god moguće, izbjegavaju pržena jela, a da se prednost da kuhanim obrocima – napominje Tandir.

I na iftaru i sehuru najbolje je, dodaje, piti vodu i ne previše zaslađene napitke, poput limunade, kompota, biljnih čajeva.

“Iftar može početi limunadom, ali nezaslađenom, jer u protivnom u organizam ćete unijeti nešto “poput kamenja”, a ne zdravi napitak. Naravno, preporučuju se i kiselo mlijeko i kefir – zaključila je Tandir.

Ambasada SAD u BiH

Sjedinjene Američke Države će podržati imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

Komšić o napuštanju sastanka s Borellom: “Ako Dodiku odgovorite, rizikujete da pred strancima izazovete svađu”