Emir Hadžihafizbegović javno poručio: “U vrijeme kad se država dekonstruira, mi dobivamo evropske nagrade za film o genocidu u Srebrenici”

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović i direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, koji u filmu “Quo vadis, Aida?”, čiju režiju potpisuje Jasmila Žbanić, tumači ulogu četničkog oficira, govorio je nakon što je film o genocidu u Srebrenici u Berlinu osvojio tri evropska Oskara na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada.

– Reakcije su slične onima kao kada smo sužavali krug za Oskara, kada smo dobili nagradu BAFTA, pa kad su stizale još neke nagrade za ovaj sjajni historijski film i svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici i sada, na sve to, još tri evropska Oskara.

Čestitke Jasmili Žbanić, Jasni Đuričić i cijeloj ekipi filma, pošto smo dobili nagradu i za najbolji film – izjavio je Hadžihafizbegović za portal “Avaza”.

On dodaje da je ovo još jedna satisfakcija za sve ono što je umjetnički dug prema ljudima koji su izgubili svoje nevine i najbliže u genocidu u Srebrenici.

– Već sam govorio da je ovo najmanje što mi možemo uraditi. Dobro bi bilo da i neki drugi društveni segmenti koji nisu samo film, nego i slikarstvo, književnost, izdavaštvo, muzika i neki drugi kulturološki segmenti također naprave jedan svoj omaž, jedno svoje poštovanje prema genocidu u Srebrenici – ističe bh. glumac.

Vijest je planetarno odjeknula i ovo, prema njegovom mišljenju, pokazuje grotesku društva u kojem živimo.

– S jedne strane imamo, 24 sata prije ove nagrade, totalnu blokadu državnih institucija, Tužilaštvo ne reaguje na poteze Milorada Dodika, međunarodna zajednica to posmatra.

Gnušam se više od međunarodnih predstavnika koji dolaze ovdje i govore da se politički lideri moraju dogovoriti između sebe.

Ta izjava je više toliko providna i ponižava inteligenciju naroda. Dakle, u tom periodu, kada se država dekonstruira, mi dobivamo evropske nagrade za film koji tretira genocid u Srebrenici.

Ako ovo nije pokazatelj šta je budućnost promoviranja bh. društva, onda ne znam šta još više treba da uradimo.

Svi su zaboravili na dan, i Palmera, i Eskobara, i Ukrajinu, i Kinu, i ruskog ambasadora… Jednostavno, danas, jučer i sutra ćemo slaviti ove velike nagrade, pod navodnicima slaviti, jer i nagrade o Srebrenici i genocidu u Srebrenici dočekuju se vrlo dostojanstveno, vrlo decentno, na način primjeren nevino ubijenim ljudima.

Dakle, još jednom velike čestitke cijeloj ekipi filma, posebno Jasmili i Jasni – zaključio je Hadžihafizbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.