Emir Hadžihafizbegović na konferenciji za medije u “nevjerici”: Izvještaj je prošao pet instanci i padne na Skupštini KS

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović danas je govorio o neusvajanju izvještaja ove ustanove na Skupštini Kantona Sarajevo. Da li je ovo politička poruka direktoru Kamernog teatra i sprema li mu se smjena, ili izvještaj zaista nije ispunio očekivanja?

Hadžihafizbegović je na početku istakao niz nagrada koje je Kamerni teatar 55 nedavno osvojio, predstvae koje sprema, pa se osvrnuo na neusvajanje izvještaja Skupštine Kantona Sarajevo.

“Imali smo kolektivni sastanak gdje su svi uposlenici dali podršku radu Kamernog teatra. Ne radi se tu o nikakvom presonalnom statusu mene kao prvog rukovodioca i direktora. Ovaj teatar je važniji od savakog direktora i skupštinskog poslanika.

Ono što je zbunjujuće jeste činjenica je da je naš izvještaj prošao pet instanci. Jednoglasno je usvojen na upravnom odboru, dobio podršku nadzornog odbora, ministarstva finansija i ministarstva kulture KS. Vlada KS je dala jednoglasno podršku izvještaju. Onda se to spusti na Skupštinu KS koja je jedva imala kvorum i onda neusvoje izvještaj”, kaže Hadžihafizbegović.

Rekao je da su dobili papir od predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića u kojem piše da izvještaj nije usvojen bez objeašnjenja.

“Naš UO zahtijeva obrazloženje zbog čega je pet instanci naš izješaj prošao, a na Skupštini KS nije prošao”, kaže Hadžihafizbegović.

Podsjćamo, Hadžihafizbegović je ovo sve nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih u najboljih pet na Balkanu, ne samo u regiji.

“Za nepunih šest godina, osvojili smo 131 nagradu na raznim festivalima u regiji i inostranstvu. Napravili smo 18 premijera, odigrali 700 predstava, 130.000 gledalaca. Najuspješniji dani Kamernog od osnivanja.

Ovo što se desilo je jedna groteska i nešto što govori o atrofiji kulturnog kruga Sarajeva, koja uglavnom dolazi iz KS i poslanika koji ne poznaju šta je teatar. Ne mogu da vjerujem da je naš izvještaj prošao Upravnim, Nadzorni i Vladu, Ministarstvo finansija, i glasanje je samo formalnost”, rekao je Hadžihafizbegović.

Otkrio je i da je neke stvari držao u medijskoj ilegali i da o tome nije htio da priča.

“Radi se jedna tiha tiranija i nadamnom kao direktorom i nad cijelim kolektivom – anonimne prijave, inspekcije, jesam li ja u sukobu interesa, ili nisam, dolaze nam ljudi koji su poslani da ispitaju rad Kamernog teatra… I tvrdim nikada nije pronađena nijedna mrlja.

Očigledno imena Emir Hadžihafizbegović i Aleš Kurt nekome smetaju i poznata je ta priča reketiranja direktora, ne samo kulturnih institucija, u smislu – čekamo te na izvještaju.

Ni Aleš, ni ja nismo neko ko će igrati po njihovom diktatu”, kaže Hadžihafizbegović, dodajući da obrazloženje nisu dobili. Rekao je i da ne očekuje smjenu, jer ta se stvar mora do kraja ispitati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.