in ,

Fadil Novalić potvrdio: Vlada FBiH ne podržava uvođenje lockdowna, potpisan ugovor za nabavku vakcina

Premijer Federacije Bosane i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjoj online sjednici Zastupnčkog doma FBiH kazao kako je ispred FBiH potpisan ugovor za nabavku ruskih vakcina Sputnik V i da se očekuje potpis s ruske strane te da neće biti uvođenja lockdowna

Premijer Federacije Bosane i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjoj online sjednici Zastupnčkog doma FBiH kazao kako je ispred FBiH potpisan ugovor za nabavku ruskih vakcina Sputnik V i da se očekuje potpis s ruske strane te da neće biti uvođenja lockdowna.

Vakcine se mogu očekivati u Sarajevu naredne sedmice. Premijer je istakao da Vlada FBiH neće uvesti lockdown.

“Svjedoci smo da se epidemiološka situacija usložnjava, u ovom trenutku fokusu je nabavka vakcina. Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Moram spomenuti da smo mi prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje bio prisutan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina preko COVAX mehanizma i da sep počnemo sami snalaziti”, kaže Novalić.

Dodao je kako je RS ranije počela raditi na nabavkama vakcina ali to je u skladu s njihovim ponašanjem.

“Sve što država radi, oni rade paralelno. Prebacuju nam da je RS ranije reagirao, mi da smo glumili državu nabavili bismo vakcine još u decembru. Od 25.2. kantoni bili pozvani da pokušaju nabaviti vakcine. U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBIH je preko zavoda otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane nabavku vakcina od 500.000 doza, od 14,31 euro po dozi. Prva isporuka se očekuje naredne sedmice”, tvrdi Novalić – prenosi Radio Sarajevo.

Osvrnuo se na zahtjeve zastupnika za uvođenje lockdowna.

“Lockdown koji je uveden prošle godine je ostavio dramatično negativne posljedice na ekonomiju. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja, a i zatvaranje, odnosno lockdown, podrazumijeva zabranu kretanja što je u suprotnosti sa Ustavom BiH”, rekao je Novalić.

Dodaje kako lockdown nije rješenje jer nije ista incidenca oboljelih u svim kantonima.

Sjednicu možete pratiti uživo.

Svetlana Cenić

Svetlana Cenić nemilosrdna prema Miloradu Dodiku: “Baja ostavio ženu i dijete gladne, a on kiti muziku”

Mostar: Sastanak SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA o 14 ključnih uslova EU koje BiH mora ispuniti