Generalpukovnik Oružanih snaga BiH Senad Mašović u Turskoj sa Recepom Tayyipom Erdoganom, evo o čemu se radi…

Delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Turskoj prisustvuju Danu visokih zvanica vježbe ‘EFES 2022’.

EFES predstavlja seriju nacionalnih vježbi koje se realiziraju Oružane snaga Turske svake druge godine.

Vježba ‘EFES 2022’ se izvodi na vojnim poligonima u Izmiru ukupno mjesec dana, a sastoji se iz dvije faze, uz učešće preko 10.000 pripadnika iz 37 članica NATO saveza i partnerskih zemalja, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović koji se jučer na Danu visokih zvanica susreo i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Susretu su prisustvovale i druge visoke zvanice iz zemalja učesnica vježbe, među kojima su i ministri odbrane te načelnici generalštabova oružanih snaga.

Pored vježbe, visoke zvanice su imale priliku posjetiti izložbu odbrambene industrije u İzmiru na kojoj učestvuje 48 firmi.

Cilj vježbe „EFES 2022“ je razvoj sposobnosti i kapaciteta oružanih snaga zemalja učesnica kroz realizaciju svih zadataka dodijeljenih u kombiniranim i zajedničkim operacijama.

U sastavu bh. delegacije, pored generala Mašovića, nalaze se i zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, pukovnik Nikola Ištuk, pukovnik Hrvoje Turudić, pukovnik Asmir Sarajlić i pukovnik Saša Lazarević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.