Recep Tayyip Erdogan pred Generalnom skupštinom UN-a govorio i o BiH: Evo šta je poručio…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, obraćajući se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, poručio kako će održavanje predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti stabilnosti regije.

Erdogan je na Generalnoj skupštini UN-a govorio o brojnim temama, među kojima je bila i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

“Ulažemo intenzivne napore u bilateralnim i multilateralnim platformama za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog”, rekao je Erdogan.

“Održavanje izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeće stabilnosti regije”, poručio je Erdogan.

Dalje je govorio o u rusko-ukrajinskom sukobu. Erdogan je poručio kako Turska naglašava ključnu ulogu dijaloga i diplomacije u deeskalaciji napetosti između Rusije i Ukrajine.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da iskreno podrži napore za trajni mir između Rusije i Ukrajine.

Podvukao je kako Turska nastoji riješiti sukobe posredovanjem.

“Nastavit ćemo pojačavati naše napore da se rasplamsali rat okonča na temelju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine”, rekao je Erdogan te dodao:

“Zajedno moramo pronaći razumno, pošteno i održivo diplomatsko rješenje koje će objema stranama omogućiti dostojanstven izlazak iz krize.”

Osvrnuo se i na grčko potiskivanje migranata u Egejskom moru – javlja Anadolija.

“Dok se mi borimo da bebe poput Aylana ne udaraju u obalu, Grčka svojim nezakonitim i bezobzirnim potiskivanjem pretvara Egejsko more u groblje izbjeglica”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako se “izbjeglička kriza se ne može riješiti potapanjem brodova s nevinim ljudima u potrazi za boljom budućnošću, ostavljanjem da umru i zatvaranjem u logore”.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bilo je i palestinsko pitanje, u vezi kojeg je kazao: “Ne postoji mogućnost pravednog, trajnog i sveobuhvatnog rješenja bez uspostavljanja nezavisne i suverene palestinske države s Istočnim Qudsom kao glavnim gradom.”

Na kraju se dotakao i aktuelnih napetosti i sukoba izmeđi Armenije i Azerbejdžana.

“Vjerujemo u mogućnost skorog potpisivanja opsežnog mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije”, kazao je Erdogan.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.