in ,

Gradonačelnica Karić ugostila Jasmilu Žbanić i ekipu filma “Quo Vadis, Aida”: “Vi se borite za istinu, za historiju!”

Poželivši im dobrodošlicu u Vijećnicu, gradonačelnica je svima uputila iskrene riječi zahvale

Višestruko nagrađivani film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, filmsko ostvarenje koje je obišlo svijet, ostaje historijski i trajni podsjetnik na počinjeni genocid u Srebrenici, ali i na to koliko je umjetnost važna u prenošenju i čuvanju istine.

Benjamina Karić je sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem bila domaćin ekipi generacijskog filma koji je od svoje premijere osvojio 14 nagrada, BAFTA i nominaciju za Oscara i u epicentar svjetske javnosti vratio ovu zemlju i njen glavni grad.

Poželivši im dobrodošlicu u Vijećnicu, gradonačelnica je svima uputila iskrene riječi zahvale, a posebno redateljici Žbanić riječima:

“Gospođo Jasmila, hvala Vam što ste Sarajevo još jednom vinuli u zvijezde! Hvala Vam što smo ponosni, što ste danas došli i dijelite radost s nama. Želim da znate da Gradska uprava i ured gradonačelnice svim svojim raspoloživim sredstvima stoje iza Vas! Vi se borite za istinu, za historiju, a to nam je potrebnije više nego bilo šta drugo. Hvala Vam za sve što radite za našu djecu, za moje dijete!”

Da je “Quo Vadis, Aida?” promijenio kompletnu percepciju Bosne i Hercegovine u međunarodnoj javnosti, ujedinio ovu zemlju i njenim građanima vratio vjeru u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, potvrdio je i Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo:

“Zlatnim slovima ste ispisali stranice bh. kinematografije i to je emotivno iskustvo za sve nas. Turistička zajednica će biti sastavni dio svih vaših projekata. Svojoj djeci historiju neću prepričavati riječima, to će biti ovim filmom.”

Član Savjeta gradonačelnika za kulturu, Dino Mustafić, zahvalio se Gradu Sarajevu na ovoj laskavoj ulozi, uz obećanje da će sa zadovoljstvom biti ‘komunikacijski kanal institucije i svojih kolega’:

“Naš zajednički zadatak je reafirmacija kulture i umjetnika. Ovo jeste nivo vlasti koji je ceremonijalno ‘lice grada’, ali korak po korak, siguran sam da će i ova razina učiniti sve da kultura uz sport bude ono što jeste identitet Sarajeva”, uvjeren je poznati bh. reditelj koji je iskoristio priliku i još jednom zahvalio “Quo Vadis, Aida?” timu koji nam je donio nezaboravno ushićenje i radost, ali i odgovornost i obavezu da na učinjeno najboljim uzvratimo.

Redateljica sa zavidnim filmskim opusom kakva je Jasmila Žbanić, nesebično je pokazala svoje zadovoljstvo izborom mlade i energične žene poput Benjamine Karić na čelo našeg glavnog grada:

“Njena energija pomiruje, okrenuta konstrukciji, a ne destrukciji. Zaista osjećam da se stvari u Gradu već mijenjaju nabolje. Molim Vas, nastavite raditi u ovom smjeru”, kazala je i zahvalila gradonačelnici Karić na prijemu i pokazanom senzibilitetu prema umjetnosti, te predstavila prisutne kolege, velikim dijelom zaslužne za uspjeh kojem svjedočimo.

Podsjetimo, naša prijestolnica nosi i status grada filma UNESCO-a, priznanja koje se dodjeljuje gradovima s bogatom filmskom historijom s jedne i koji su posvećeni njenoj promociji i nadogradnji, s druge strane.

Matematička mozgalica koju bi svaki srednjoškolac trebao riješiti, možete li vi?

Denis Bećirović uputio nedvosmislen poziv Valentinu Inzku: Zaustavite “virus ekstremizma” prije nego postane “pandemija ekstremizma”