I ovo je moguće: Iz Slovenije na praksu dolazi u Bosnu i Hercegovinu!

Sabina Halilović koja pripada drugoj generaciji bosanskohercegovačke dijaspore i koja je rođena u Sloveniji vratila se u Bosnu i Hercegovinu gdje je izabrana u DiaWorks Summer Internship Program, USAID-ovu aktivnost fokusiranu na povezivanje sa mladima iz bh. dijaspore.

U Sloveniji je živjela veći dio svog života, a njeni roditelji su ekonomski migranti iz okoline Brčkog i Tuzle koji su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih preselili u Sloveniju.

Halilović trenutno završava master studije na Odsjeku za prevođenje u Ljubljani i to kombinaciju slovenskog, engleskog i francuskog jezika, a ranije je studirala i u Francuskoj i radila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Uvijek sam osjećala posebnu vezu s BiH iako nisam ovdje rođena niti sam ovdje ikada živjela. Život u BiH mi se generalno čini nekako ležerniji, opušteniji, što mi se sviđa, i mislim da se ovdje može lijepo živjeti ako čovjek ima volje za to – kazala je Halilović.

Namjera joj je da u inostranstvu uči te da svojim kompetencijama i vještinama koje će poslije prenijeti u BiH, a od oktobra počinje Schumanovu praksu na Generalnom sekretarijatu Evropske unije za prevođenje.

Napominje da se prilike za mlade razlikuju između Slovenije, Velike Britanije, Francuske i BiH. U Sloveniji većina studenata ili čak srednjoškolaca radi, ponuda studentskih poslova je velika te postoji mogućnost da će student i prije diplome već imati neko iskustvo, što nije slučaj u BiH.

– No u BiH ima više organizacija poput USAID projekta “Diaspora Invest”, koje pružaju velike mogućnosti za mlade. To su priznate organizacije koje daju šansu mladima, koje služe kao odlična odskočna daska i preporuka za posao u budućnosti – dodaje Halilović.

Priliku za poslovnu praksu Sabina je dobila u regionalnoj kompaniji “The Headhunter”, koja je jedna od vodećih za regrutiranje radne snage za vodeće međunarodne kompanije koje rade u BiH. USAID projekat „Diaspora Invest“ je osigurao povezivanje, nadoknadu i pokrivanje troškova putovanja u domovinu.

Taj projekt Halilović je pružio priliku da ostane duže i upozna BiH, priliku za umrežavanje ali prvenstveno je to je za nju “ispitivanje terena ili simulacija mog povratka”, saopćeno je iz USAID-a Diaspora Invest.

– Mislim da mladi danas imamo dvije mogućnosti, prva, meni manje draga, jeste da sjedimo prekrštenih ruku i čekamo na sistemske promjene. Druga jeste da sami primijenimo promijene, počevši sa sobom – zaključila je Sabina Haliović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.