Institut za istraživanje genocida Kanada “zagrmio” zbog osude ambasadora Alkalaja: Odbrana dostojanstva države BiH!

Institut za istraživanje genocida Kanada izražava punu podršku ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivšem ministru inostranih poslova Bosne i Hercegovine Svenu Alkalaju “u kontinuiranoj odbrani dostojanstva države Bosne i Hercegovine i njenom kontinuiranom svrstavanju na pravu stranu historije prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama po pitanjima koja se tiču ruske agresije na Ukrajinu”.

“Osude ambasadora Alkalaja zbog glasanja koje je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom Evropske unije i vanjskom politikom Kanade, ali i većine zemalja u svijetu, dolaze od strane onih antibosanskih, anticivilizacijskih, velikonacionalističkih politika i koalicija koje negiraju državu Bosnu i Hercegovinu, negiraju genocid pa time i međunarodne sudove i međunarodnu pravdu i pravo i veličaju ratne zločince”, naveli su iz IGK-a.

Cilj tih antibosanskih politika i koalicija, prema riječima IGK-a, je revizija historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini sa ‘konačnim ciljem podjele države u ime stvaranja Velike Srbije i Velike Hrvatske’.

“Diplomatskim aktivnostima ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama bosanskohercegovački glas se čuje u ovoj svjetskoj organizaciji.

To je veoma važno u situaciji kada imamo antibosansko djelovanje i protiv bosansko lobiranje 18 Dodikovih ambasadora širom svijeta, uključujući SAD i Kanadu. Samo sposobna, znalačka i hrabra diplomatija spašava državu”, navodi se u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je danas pozvao Kanadu da daje punu podršku ambasadoru Alkalaju i glasanju Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama.

“Bosanskohercegovački građani u Kanadi, ali i mnogi Kanađani, prijatelji države Bosne i Hercegovine Alkalajevu borbu za bosanskohercegovačko državno dostojanstvo u Ujedinjenim nacijama ocjenjuju kao istinsku, hrabru diplomatiju, koja treba biti prepoznata od Kanade i demokratskog svijeta.

Bosna i Hercegovina treba više lidera poput Alkalaja koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države”, zaključili su u saopćenju iz IGK-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.