Islamska zajednica BiH reagovala nakon prozivki i pisama političara: “Sačuvati pisma za ibret budućim generacijama”

Nakon što se pojedini politički lideri oglasili pismima upućenim Reisul-ulemi Husienu ef. Kavazoviću, reagovala je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Saopćenje Islamske zajednice prenosimo u cijelosti bez intervencija:

“Reisul-ulema s pažnjom čita svako pismo koje mu bude upućeno, javno ili na drugi način. Ovih dana su neki lideri političkih partija uputili otvorena pisma na adresu vrhovnog vjerskog autoriteta i prvog čovjeka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako su političke partije u Bosni i Hercegovini uveliko zagazile u preuranjenu političku kampanju, očekivati je da će ovakvih pisama biti još.

Navikli smo da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i sl.

Novo je, međutim, to što su ovog puta otišli dalje, pa su se Reisul-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji.

Reisul-ulema, zato, neće odgovarati na ova pisanja. Sačekat ćemo da kompletiramo galeriju ovakvih pisama koje ćemo na koncu ove kampanje integralno objaviti na našim web portalima.

Sačuvat ćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ćemo ukazati samo na jednu činjenicu koja se u pismima izvrće. Reisul-ulema nikoga među političarima ne dijeli i nikoga ne poziva na političke konsultacije. Reisul-ulemi dolaze državni funkcioneri Bosne i Hercegovine kao i predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i drugi visoki zvaničnici iz cijeloga svijeta.

Dolaze mu i predsjednici političkih partija. Na ovim sastancima Reisul-ulema razgovara isključivo o temeljnim društvenim pitanjima”, navedeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.