Ivo Komšić: “Zločini nisu bili slučajni u BiH, Tuđmanov kabinet je sve projektovao šta se dešavalo od 1992…

Posljednje Vijesti

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH, bivši gradonačelnik Sarajeva, ugledni profesor predstavio je svoju knjigu ”Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”.

Na početku je kazao da je ovaj rukopis napravio za vrlo kratko vrijeme.

“Nije to bilo godinama. Nije mi bio cilj da pišem knjigu, nego da da objavim u nastavcima nekoliko kolumni. Počeo sam s time šta znači uopšte udruženi zločinački poduhvat. To je nova terminologija u međunarodnom krivičnom pravu, koja se odnosi na ratne zločine, koji se inače dešavaju u svijetu, u ratovima. Onda sam ušao u arhivu Haškog suda i vidio sam zašto je Sud uopće donio jednu takvu presudu i zašto se cijeli zločin u BiH tretirao kao udruženi zločinački poduhvat”, rekao je Komšić.

Haški sud je to vrlo jasno iscitirao, istaknuo je Komšić, dodavši da “zločini nisu slučajni zločini u BiH, to nisu nikakvi ekscesi i nisu nastali iz neke mržnje jednog čovjeka prema drugom”.

“Zapravo udruženi zločinački poduhvat je cijela organizacija koja obuhvaća više ljudi i na čelu tog udruženog zločinačkog poduhvata je Franjo Tuđman sa svojim ministrom odbrane i zapovjednikom vojske, jer zapravo sve što se u BiH dešavalo od 1992, pa čak i 1991. je projektovano u Tuđmanovom kabinetu. Ovi naši nesretni Hercegovci koji su osuđeni su bili samo izvršitelji tog zločinačkog plana”, kazao je Komšić.

Onda se tamo vidi, dodaje, da je “Herceg Bosna” nastala kao sredstvo ostvarenja tog zločinačkog plana. A šta je u tom planu, zašto je zločinački, pokušao je pojasniti.

“Zato jer dijeli BiH, komada našu državu. Drugi dio tog plana je isto monstruozan, a to je uništenje jednog naroda. Ono što je Karadžić rekao u parlamentu, jer ovdje se stalno zapravo operira sa time. “Muslimani moraju nestati” ili se “moraju opredijeliti, ili će biti Srbi il Hrvati“, citirao je Komšić.

“Mene kad su to pitali, ja sam pitao – a šta će biti sa Muslimanima. Oni su rekli – ko se ne opredjeli, mi ćemo njih pobiti”, rekao je Komšić, dodavši:

“Pogledajte dejtonsku kartu. Gdje su Grahovo, Glamoč i Drvar? Oni su u Kantonu 10, nisu u Republici Srpskoj. Gdje je Posavina? Nema Posavine, gdje je ralativna većina bila hrvatska, a apsolutna većina hrvatsko-bošnjačka. Ipak, se kroz sporazume to stalno provalačilo”.

Kazao je da prati hašku dokumentaciju i Tuđmana u pregovima, za što se on zalaže itd, te pojasnio da ovo nije napisao da bi čitatelje držao u prošlosti.

“Ovo je stvar koja je završena. Haški sud je završio posao. Pravno je stvar završena. Međutim, šta nije završeno? Pa oni istrajavaju na zločinu i dan danas. I dan danas se vodi Tuđmanova politika. HDZ vodi Tuđmanovu politiku u BiH. Plenković i Čović vode Tuđmanovu politiku. Oni nisu odustali do dana današnjeg. Mi umjesto da se oslobodimo zločina oni istrajavaju, slave zločince i formiranje Herceg Bosna koja je zločinačka tvorevina. To je presuda Haškog suda”, naglasio je za N1 Komšić.

U knjizi je, između ostalog, opisano i kad je koja džamija srušena i zašto su ih rušili.

Komšić je zbog ove knjige već na meti hrvatskih novinara, da li se plaši reakcija, upitan jee.

“To je bilo za očekivati. Oni ne mogu da se pomire sa istinom. Teško je to objasniti. To bi neki psiholog bolje objasnio od mene. Vi kad na laži gradite sadašnjost, vi možete sa lažima interpretirati šta je bilo u prošlosti. Možete živjet sa lažima, ali ne možete graditi budućnost na laži. Vide i oni o čemu se radi. Laž je beznačajna u odnosu na istinu. Istina uvijek pobijedi. Oni su sada nemoćni pred svojom vlastitom beznačajnošću”, zaključio je Komšić, poručivši da sve što tvrdi Haški sud je dokazao.

Leave your vote