Izbori u BiH i apsurdi: Glasovi se još broje – evo kako stoje stvari u kantonima

Glasovi se apsurdno još uvijek broje. Centralna izborna komisija posljednje rezultate objavila je u 15 sati.

Bez promjena na državnom vrhu- od članova Predsjedništva BiH,preko državnog do entitetskih parlamenata.

U većini kantona do sada je obrađeno oko 95% glasova. I evo kako stoje stvari.

U Unsko-sanskom kantonu tijesna je borba između SDA i NES-a, SDA je u prednosti tek oko 1% glasova, a u skupštinu ovog kantona ulaze i SDP, POMAK, DF; NIP, Laburisti BiH, SBiH/SPU BIH i NS.

U Posavskom kantonu HDZ BiH odnio je ubjedljivu pobjedu sa više od 53% osvojenih glasova, a stranke koje ulaze u vlast u ovom kantonu su još i SDA, HDZ 90, SDP, Hrvatska republikanska stranka, nezavisni i PDA.

U Tuzlanskom kantonu najviše mandata imati će SDA, a potom SDP, DF, PDA, ali i SBIH, NIP, SDBIH Zeleni pokret i NS.

U Zeničko-dobojskom kantonu obrađeno je tek oko 87% glasova. Sudeći po njima, SDA je i tu osvojila ubjedljivo najviše glasova, na drugom mjestu sa više od duplo manje glasova je SDP, a potom slijede Inicijativa Fuad Kasumović, DF, NIP, HDZ BiH i stranke okupljenje oko ove stranke, NES, SBB i NS.

Za Bosansko-podrinjski kanton ovo su finalni rezultati, dakle sa 100% prebrojanih glasova, dakle, u skupštinu ovog kantona definitivno ulaze SDA, NIP, Novi početak, SDP, SBiH, Nova politička inicijativa i NES, a izborni prag su prešli i Nezavisna građanska lista, BNS, BH. demokrati Džebrail Bajramović, Liberalna stranka i DF i SBB.

U Srednjobosanskom kantonu najviše glasova osvojili su SDA i HDZ BiH, a u skupštini ovog kantona mandate su osvojili i SDP, NIP; DF i HDZ 1990.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ubjedljivu pobjedu odnijela je HDZ BiH i stranke okupljene oko HDZ-a, a mandate su osvojili i SDA, HDZ 90, SDP, Hrvatska republikanska stranka, DF, NES i NIP.

U Zapadno-hercegovačkom kantonu također je prebrojano većina glasova. I tu je jasna pobjeda HDZ-a BiH sa više od 63% osvojenih glasova, a u skupštinu ulaze i HDZ 90, HRS, HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP HB i BiH.

U Kantonu Sarajevo borba je između NIP-a i SDA, za sada je mala razlika u postocima, tek nekih 0,10% razlike, a onda ih po osvojenim glasovima prate SDP, SBIH, NS, DF, Za nove generacije i NES.

U Kantonu 10 borba je između HNP koji ima 17.90% osvojenih glasova, i HDZ BiH koji ima 17,78% glasova.

No u stopu ih prati i HDZ 90 sa više od 16%, a mandate u Kantonu 10 dobili su i Hrvatska nezavisna lista, SNSD, SDA, SDP, Srpska sloga, Srpsko jedinstvo i HRS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.