Jako oštro otvoreno pismo turskom šefu diplomatije Cavusogluu: ‘Dalje ruke od Bosne i Hercegovine, najviše investirate u Srbiju’

Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA), Dženana Delić, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava (Velika Britanija) i Ibrahim Halilović, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH) poslali su otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

“Vašu posljednju posjetu zemljama zapadnog Balkana smo propratili sa zabrinutošću i smatramo je opasnom po našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Posebno smo sa zaprepašćenjem akceptirali vašu izjavu datu povodom posjete Hrvatskoj kada ste rekli da se nadate da će se ‘Bošnjaci i Hrvati dogovoriti oko Izbornog zakona..’

Dakle, nemate pravo smatrati nas teritorijem na kojem žive neka plemena sa poglavicama, već imate obavezu da nas smatrate neovisnom i međunarodno priznatom državom koja ima svoje institucije u kojima se, kao i u drugim zemljama, uključujući i vašu, rješavaju sva bitna pitanja po državu i njeno društvo, te poštujete njen suverenitet.

U svjetlu te Vaše izjave o ‘dogovoru Bošnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’, koju ste dali u Zagrebu i mi Vama poručujemo da se nadamo da ćete postići isti takav dogovor sa Kurdima u Turskoj. I, obzirom da ih procentualno ima više od Hrvata u Bosni, da ćete im dati ista ona prava i ovlasti da blokiraju Tursku kad god to požele, baš kako bosanski Hrvati rade već godinama.

Nadamo se da ćete im dati isti izborni zakon kakav Hrvati traže u našoj državi, te teritorij (posebnu izbornu jedinicu) i da ćete pozdraviti to da se sve odluke o pitanju Kurda u Turskoj donose u gradu Sulaymaniyah, Irak.

Pretpostavljamo da je Vaša posjeta regionu priprema za trilaterarnu konferenciju kojoj bi vaša zemlja bila domaćin, a na kojoj bi sudjelovali predsjednici Hrvatske i Srbije, kao neki nazovi sponzori, te samozvani lideri tri bh. etnikusa.

Ni ne pomišljajte na tako nešto jer, kako rekosmo, imamo institucije gdje se rješavaju i takva pitanja i, što nije manje važno, i Srbija i Hrvatska su bili agresori na našu zemlju 1992-1995., a vaša zemlja je svojevremeno bila i agresor i okupator naše zemlje, što nas je debelo koštalo jer smo vam vazda služili za potkusurivanje i trgovanje našim teritorijem (dali ste 6 bosanskih nahija Srbiji, kojoj ste vazda činili ustupke, kako onda, tako i danas).

Dalje, predstavljate se kao prijatelj Bosne i Hercegovine a samo nekoliko dana prije Vaše turneje po zemljama zapadnog Balkana primate u audijenciju Milorada Dodika, negatora presuđenog genocida u Srebrenici i političara koji godinama čini sve da rasturi Bosnu i Hercegovinu, koju čak ni ne priznaje! Tako nešto prijatelji prijateljima ne rade! Podsjetili bismo vas na sljedeću izreku: prijatelj moga neprijatelja je moj neprijatelj.

Prava je prilika da Vas i javnost podsjetimo da ste nas doslovno prodali prije 144 godine Austriji, o čemu svjedoči i ovaj dokument kojeg prilažemo.

Isto tako, niste se kao država potrudili da nam pomognete u vrijeme brutalne agresije na našu zemlju ranih 90-tih.

Podsjetit ćemo vas i da je Ankara ‘rodno mjesto’ entiteta RS!

Vrlo je simptomatično da je na sahrani Franje Tuđmana, za kojeg je Haški tribunal presudio da je bio na čelu UZP-a u Bosni, prije više od 22 godine jedini od stranih državnika bio tadašnju turski predsjednik Sulejman Demirel. Vaša posjeta Zagrebu i izjava koju ste dali o ‘dogovoru Bosnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’ dokazuje kontinuitet te turske politike. Jer, izborni zakon koji Hrvati traže u našoj državi nije ništa do nastavak politike presuđenog UZP-a.

Dalje, investirate najviše u Srbiju a najmanje u Bosnu kada je riječ o zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Agresorima na našu zemlju dajete pare i time im pomažete da nas destabilizuju. Zapravo, i vi nas svojim političkim potezima politički destabilizujete!

Uvijek govorite o ‘teritorijalnom integritetu’, ali suverenitet naše države ni ne spominjete! Nikad niste donijeli Rezoluciju o presuđenom genocidu u Srebrenici! Tako da je zdravom razumu teško sagledati na osnovu čega tvrdite da ste nam prijatelji! Djela govore daleko više od riječi. Govor je jeftin, a bezvrijedan kad nije popraćen djelima.

Da, sreli ste se u Sarajevu i sa Bakirom Izetbegovićem, nazvavši ga veoma nediplomatski svojim bratom. Pa ako ga takvim smatrate, povedite ga slobodno sa sobom i ne vraćajte nam ga nikad – za boljitak Bosne i Hercegovine i nas, njenih građana.

Mogli bi nabrajati još puno primjera koji svjedoče da Vaša zemlja vodi destruktivnu politiku prema našoj domovini i da nam niste prijatelji. Zato, dalje ruke od Bosne i Hercegovine i ono što pokušavate s našim neprijateljima, domaćim kvislinzima i izdajnicima uraditi, uradite to u svojoj zemlji: dajte Kurdima ono što Čović i Plenković traže u Bosni, a vi to podržavate!

U ime preko 58.000 članova FB grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine'”, navedeno je u pismu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.