Preokret? Turski ministar vanjskih poslova pojasnio da li ruski brodovi smiju kroz Bosfor i šta će biti

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u nedjelju da je Turska odlučila da je ruska invazija na Ukrajinu “rat”.

„Je li ovo sukob ili rat? Odlučili smo se na to. Član 19 Montreux konvencije je vrlo jasan. Ovo je rat.” rekao je u intervjuu uživo za CNN Turk.

Priznanje Turske važno je za primjenu Montreux konvencije iz 1936. koja reguliše pomorski prolaz kroz turski moreuz.

Montreux konvencija daje Turskoj određenu kontrolu nad prolaskom ratnih brodova iz Dardanela i Bosfora koji povezuju Egejsko, Mramorno i Crno more.

U vrijeme mira ratni brodovi mogu proći moreuz uz prethodnu diplomatsku obavijest uz određena ograničenja u pogledu težine brodova i naoružanja koje nose u zavisnosti od toga da li brod pripada crnomorskoj državi ili ne.

Za vrijeme rata, kada Turska nije u ratu, ratni brodovi mogu koristiti moreuz osim onih koji pripadaju zaraćenim državama.

Prema konvenciji, ako je Turska strana u ratu ili smatra da joj prijeti neposredna ratna opasnost, može zatvoriti tjesnace za prolaz ratnih brodova koji imaju obalu na Crno more ili ne.

Međutim, kako Çavuşoğlu spominje, član 19. Montreux konvencije predviđa izuzetak. Ratni brodovi pojedinih zemalja mogu se vratiti u svoju bazu porijekla u Crnom moru.

“Sada se ovaj sukob pretvorio u rat, u ovom slučaju, ovako primjenjujemo Montreux za strane, Rusiju ili Ukrajinu. Član 19 predviđa izuzetak. Ako će se brod ratne zemlje vratiti u svoju luku, pravi se izuzetak. Transparentno ćemo implementirati sve odredbe Montreuxa.”

To znači, čak i ako Turska zabrani, ruski i ukrajinski brodovi mogu se vratiti u svoju bazu porijekla. Çavuşoğlu je rekao da kada primjenjuju izuzetak zemlje treba da zloupotrebe klauzulu. I dodao: “Objašnjavam Montreux i stav Turske.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.