Turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua u Sarajevu novinarka zatekla pitanjem zašto se sastao sa Miloradom Dodikom

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, nakon današnjeg sastanka se šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, kazao je kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “zainteresovan za trilateralni samit Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske”.

Cavusoglu je u Sarajevu rekao kao je Turska predvodila inicijativu uspostave trilateralnih mehanizama saradnje na Zapadnom Balkanu.

Dodao je kako Ankara nastavlja snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i evroatlanskim integracijama.

Cavusoglu je odgovarajući na pitanje reporterke N1 zbog čega se sastao samo sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, s kojim je razgovarao u vezi sa infrastrukturnim projektima, odgovorio je kako je jasan stav Turske…

“Dodik je član Predsjedništva BiH, mi se sa svima sastajemo i razgovaramo samo o formatima sastanaka koji su prihvatljivi svima”, poručio je turski šef diplomatije.

Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u subotu u Sarajevu

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Cavusoglua.

Ministri su potom potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata.

Turković je kazala je kako su danas potpisana dva međudržavna sporazuma koji će osnažiti odnose dviju zemalja i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

”To je još jedan korak u pravom smjeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja posjeta u veoma važnom je trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja“, rekla je Turković.

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktulenim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

”Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH“, rekla je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.