Bisera Turković se oglasila nakon sastanka sa Cavusogluom: “Ono što je najvažnije i što BiH treba od Turske, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak ka članstvu u EU i NATO”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o odnosima dvije zemlje, ali i aktuelnoj političkoj situaciji.

Šefica bh. diplomatije je nakon sastanka izjavila kako BiH treba podršku zemalja kao što je Turska na putu prema EU.

“Ono što je najvažnije i što Bosna i Hercegovina treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

Turska je nedvosmisleno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, nego podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi i velika većina građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Turković.

Naglasila je kako takav stav ne ovisi od dnevnih okolnosti već je to strateški i bratski odnos prema narodima i građanima BiH.

“Turska je bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu za NATO.

Bila je i predlagač historijske deklaracije o Bosni i Hercegovini koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno na samitu u Islamabadu”, poručila je ministrica.

Kada su u pitanji bilateralni odnosi, naglašeno je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju odlične i vrlo sadržajne odnose.

“Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekate i prostora da saradnju osnažimo. Posebno u ekonomskom pogledu.

Zahvaljujemo Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara”, ističe Turković.

Između ostalog, ministrica Turković je poručila kako će se posebno pamtiti pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Također, vrlo je važna i pomoć u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnji hrane. Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji.

Bosna i Hercegovina ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza posebno sa našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države su ključni za cijeli region”, zaključila je Turković – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.