Jako ozbiljne riječi Džaferovića u Ljubljani: “Ne želim uljepšavati, trenutno stanje u BiH je opasno”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je jedan od govornika na održanom Samitu Evropske narodne partije o Zapadnom Balkanu (EPP Western Balkan Summit), koji je održan u Ljubljani.

Džaferović je, između ostalog, u svom govoru prisutne zvaničnike upoznao sa trenutnom situacijom u našoj zemlji.

“Ne želim uljepšavati stvari: trenutno stanje u Bosni i Hercegovini je opasno i zabrinjavajuće. Državne institucije već nekoliko mjeseci ne funkcioniraju, jer zvaničnici iz bh. entiteta RS odbijaju dolaziti na sjednice. Oni tvrde da je razlog tome Inzkov zakon, ali to nije istina”, kazao je Džaferović.

Pojasnio je da Inzkov zakon nije razlog trenutnih blokada u Bosni i Hercegovini nego je samo povod i izgovor.

“Političari iz RS-a provodili su blokade i mjesecima prije Inzkovog zakona. Provode ih već godinama, iznalazeći razne povode i izgovore.

Jučer su to bile odluke Ustavnog suda koje im nisu po volji; danas Inzkov zakon ili izbor novog visokog predstavnika; sutra nešto drugo.

A pravi razlog i cilj je uvijek isti: blokirati rad države, stvarati predstavu da je ona nemoguća i tražiti njeno rasformiranje, u skladu sa secesionističkom agendom, kojoj nije do mira i napretka, već do nekih ciljeva iz prošlih stoljeća”, pojasnio je Džaferović.

Naglasio je da bilo koja država, čiji najviši zvaničnici ne bi dolazili na sjednice, ne bi mogla funkcionisati.

“Tu nije kriva država, već ti zvaničnici. Jedina razlika između evropskih država i Bosne i Hercegovine jeste što mi nemamo domaći mehanizam za sankcionisanje takvih blokada”, naglašava Džaferović.

Zaključio je da izgradnja funkcionalne države predstavlja najveći izazov za Bosnu i Hercegovinu.

“Zato je od vrlo važno da što snažnije nastavimo i da u što skorijoj budućnosti završimo proces pune integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Radi mirnijeg i prosperitetnijeg Zapadnog Balkana. Radi mirnije i prosperitetnije Evropske unije”, zaključio je Džaferović u svom obraćanju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.