Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić: Moramo Slovencima isporučivati struju i još platiti 131 milion KM, a mogu tražiti i veći iznos…

Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ mora Slovencima ubuduće isporučivati čak trećinu struje koju proizvede i još platiti odštetu od 131 milion KM po osnovu presude koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu, rekao je za portal CAPITAL ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

CAPITAL je objavio da je RiTE „Ugljevik“ izgubio spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ težak 67 miliona evra te da je presuda pravosnažna.

Slovenci su pred sudom u Beogradu tužili RiTE za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Komentarišući ovu odluku Đokić je rekao da ovaj arbitražni spor traje više od deset godina i da postoje dvije arbitraže koje se odnose na RiTE „Ugljevik“.

Jedan se vodi pred Arbitražnim tribunalom u Vašingtonu i on je trenutno u fazi mirovanja jer se čekao ishod druge arbitraže u Beogradu koja je prije nekoliko dana okončana.

Pred sudom u Vašingtonu je tužena BiH pa samim tim i RS, a u vezi sa prijeratnim ulaganjima u izgradnju TE „Ugljevik 2“, dok je pred Tribunalom u Beogradu tuženo preduzeće RiTE „Ugljevik“, podsjeća Đokić.

„Postupak u Beogradu je okončan obavezom da RiTE „Ugljevik“ treba da isporučuje „Elektroprivredi Slovenije“ trećinu svoje proizvodnje električne energije po tržišnim cijenama, a u nastavku tog procesa je utvrđena i finansijska naknada za tužioca u vrijednosti od 67 miliona eura.

To je sada takva pravna pozicija i mi nismo u mogućnosti ništa više da činimo. To je okončan postupak“, rekao je Đokić.

Na pitanje kako će naknada biti isplaćena s obzirom na to da se radi o ogromnoj cifri, Đokić kaže da će se morati uključiti i „Elektroprivreda RS“.

„Mi smo na tu temu već razgovarali sa predstavnicima ERS i RiTE „Ugljevik“.

To će pasti na teret sredstava RiTE „Ugljevik“. Oni moraju naći način kako će tu obavezu da izvrše“, kaže Đokić.

VEZANI TEKST: Slovenija dobila tužbu protiv kompanije iz RS-a “tešku” 131 milion KM

Potvrdio je da Slovenci sada mogu aktivirati i arbitražu u Vašingtonu putem koje traže daleko veći iznos.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.