Slovenija dobila tužbu protiv kompanije iz RS-a “tešku” 131 milion KM

Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik” izgubila je spor sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” težak 67 miliona eura, odnosno oko 131 milion KM.

Radi se o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počevši od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

“Nalaže se RiTE ‘Ugljevik’ da na ime naknade štete u roku od 30 dana od prijema ove odluke ‘Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring’ isplati 67 miliona eura i zateznu kamatu na ovaj iznos, počevši od 1. januara 2022. godine”, navedeno je u odluci Vijeća od 3. jula.

U preostalom iznosu odbijen je zahtjev tužioca.

“Odluka Tribunala o visini kamate akumulirane na dosuđeni iznos počevši od 12. juna 2011. godine, zaključno sa 31. decembrom 2021. godine i o troškovima arbitraže ostavlja se za buduću odluku.

Ova odluka je pravosnažna i obavezujuća za stranke”, navode u RiTE “Ugljevik” u obavještenju akcionarima.

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE “Ugljevik” i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Nakon što je arbitražni sud u Beogradu djelimično odbio zahtjev “Elektrogospodarstva Slovenije” za naknadu štete od čak 1,48 milijardi KM od RiTE “Ugljevik” po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu, Slovenci su pokrenuli novi spor u kojem su tražili naknadu od 240 miliona eura, ovaj put, samo za neisporučenu struju.

Polovinom 2020. godine Arbitražno vijeće u Beogradu je odbilo tužbeni zahtjev EGS po svim tačkama, osim zahtjeva za naknadu štete po osnovu neisporučene električne energije počevši od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke.

Slovenci su u međuvremenu smanjili tužbeni zahtjev na ukupno 123,6 miliona evra, ali sud ga nije u potpunosti prihvatio.

Osim pred sudom u Beogradu, EGS je po istom osnovu pokrenuo spor protiv RiTE “Ugljevik” i pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu, prenosi Capital.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.