Jasmila Žbanić pozvana da radi besplatno kao savjetnica gradonačelnice: “Benjamina zna razliku između antifašizma i fašizma”

Događaji Posljednje Vijesti

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je Jasmilu Žbanić i ekipu filma “Quo Vadis, Aida” u Vijećnici. Tom prilikom je Benjamina Karić uputila riječi zahvalnosti Jasmili Žbanić te istakla da se upravo ona bori za istinu i historiju naše zemlje.

“Vi se borite za istinu, za historiju, a to nam je potrebnije više nego bilo šta drugo. Hvala Vam za sve što radite za našu djecu, za moje dijete!,” istakla je tom prilikom Benjamina Karić.

Danas je povodom ove posjete oglasila se i Jasmila Žbanić na svom zvaničnom Facebook profilu. Naime, nakon što se zahvalila na prijemu gradonačelnici, također se prisjetila da je protestovala ispred Vijećnice prije sedam godina.

“Zahvaljujem se gradonačelnici Sarajeva Benjamini Londrc Karić na prijemu za ekipu filma “Quo vadis, Aida?” koji je bio izuzetno konstruktivan, skroman (što je pozitivno), a napravljen “od srca”.

Rekla sam gradonačelnici i članovima Uprave da sam prije sedam godina protestvovala ispred Vijećnice dok nas je policija spriječavala da dođemo do zgrade.

Protest je bio protiv korumpirane vlasti koja je, između ostalog, 18 godina obnavljala Vijećnicu kako bi muzla pare za svoje privatne i stranačke potrebe.

Činjenica da sam bila pozvana u Vijećnicu od mlade žene koja mi je rekla da je u svom uredu naišla na takvo bahato raspiništvo te da je onemogućila dalje bacanje novaca građana, govori da se stvari polako mijenjaju, istakla je Žbanić.

Između ostalog, ona je istakla da je gradonačelnica pozvala da bude jedna od savjetnica koja bi radila pro-bono.

– Gradonačelnica me je pozvala da budem jedna od njenih savjetnica koji rade pro-bono. Zahvalila sam i rekla da ću razmisliti, a da bih odmah, u neformalnom statusu, savjetovala tri stvari:

1. Da Vijećnica ponovo bude biblioteka, a ne mrtvački prazna zgrada za ceremonije, da vrvi od ljudi i studenta i da joj se na taj način vrati život

2. Da novac koji grad ima, ma kako mali, bude usmjeren na mlade ljude i javne potrebe, a ne na zgrade

3. Da se što prije, kroz posjete i različite događaje približe Banja Luka i Sarajevo. Sve tri ideje gosp. Karić je već imala i radi na njima, kazala je Žbanić.

Međutim, na samom kraju svog statusa Jasmila Žbanić je prozvala i prethodnog gradonačelnika Sarajeva, Abdulahu Skaku.

“Gradonačelnica je po mom mišljenju započela upravljati Sarajevom na konstruktivan i proaktivan način i što je važno; zna razliku između antifašizma i fašizma,” istakla je Jasmila.

Podsjetimo, Abdulah Skaka napravio je neviđen gaf, rekavši da je Sarajevo 6. aprila 1945. godine oslobođeno od antifašizma. Zapravo, prisjetimo se rekao je to nekoliko puta, i to u istom danu.

“Prije 72. godine je pobijeđen antifašizam, zajedničkim snagama, kako ste rekli u uvodnoj rečenici, pobijeđen je antifašizam, a Sarajevo oslobođeno od fašista,” kazao je Abdulah Skaka 2017. godine.

Leave your vote