Jasna reakcija na incijativu: “Ne smije se optuživati časna Armija RBiH, zločin na Kazanima su počinili odmetnuti pojedinci”

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo osuđuje pokušaj Naše stranke da izjednači sve strane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, optužujući Armiju Republike Bosne i Hercegovine za zločine na Kazanima.

– Zločini nad građanima srpske nacionalnosti, ali ne samo nad njima, nesporno su počinjeni u opkoljenom Sarajevu. Te zločine nije počinila Armija RBiH, kako bi to iz Naše stranke željeli da napišu na spomen-ploči, već pobunjeni i odmetnuti pojedinci.

Ti pojedinci su po odluci Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prvo zaustavljeni i razoružani, a zatim im je za počinjene zločine suđeno – navodi se u saopćenju KO SDA.

Dodaje se da je upravo ta akcija legalnih organa vlasti Bosne i Hercegovine protiv počinilaca zločina jedinstven primjer tokom agresije na našu zemlju, i da jasno pokazuje da se cijela Armija RBiH ne može niti smije optuživati za ratne zločine.

– Podsjećamo da je sve to urađeno u gradu koji je bio pod dugom opsadom agresora, izložen svakodnevnom brutalnom granatiranju, u gradu u kojem je Vojska RS ubila više od 11.000 građana Sarajeva.

KO SDA podržava inicijativu da se na Kazanima postavi spomen-ploča, ali u tekstu koji će biti ispisan na njoj moraju se uzeti u obzir pobrojane činjenice, kao i činjenica da žrtve odmetnutih pojedinaca nisu bili samo Srbi, već pripadnici svih etničkih grupa, ali prije svega građani Sarajeva – zaključeno je u saopćenju.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.