Jedan član Centralne izborne komisije BiH bio protiv ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS-a

Odluka Centralne izborne komisije BiH da se ponovo provede brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske usvojena je sa šest glasova za i jednim protiv.

Naime, član CIK-a Vlado Rogić bio je protiv ove odluke.

Njegovo obrazloženje je slijedeće.

“Naredba se ne može donijeti na osnovu člana 2.9. Zakona na koji se poziva. Ponovno prebrojavanje je regulisano zakonom u članu 5.30, stav 5, i članu 5.30, stav 6.

Dakle slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, da nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje”, rekao je Rogić, uz opasku da sada nije vrijeme za donošenje te naredbe.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović odgovorio mu je da odbija “insinuaciju da nema pravnog osnova za donošenje ovakve naredbe”.

“CIK je ovlašten da nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija. Kada nisu u stanju da urade taj posao uradit će ga CIK u Glavnom centru za brojanje”, rekao je Arnautović – javlja Klix.

Odluka je donesena nakon što je opozicija, tj. njihova kandidatkinja Jelena Trivić (PDP) tražila od CIK-a da se glasovi ponovo izbroje. Nije priznala pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

Nakon što je predat zahtjev za ponovno brojanje, u Banja Luci su prošle sedmice održana dva protesta opozicije na kojima se tražilo da nadležni reaguju na navodne neregularnosti.

Prema navodima opozcionara, nepravilnosti su se počele dešavati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati.

Tvrdi se da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti i da su bili zastrašivani, a sve kako bi se Dodiku osigurala pobjeda.

Prema navodima opozicionih stranaka, vlast je slala batinaše da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.